Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Gata cu problemele șoferilor de TIR-uri? Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto și aerian

Gata cu problemele șoferilor de TIR-uri? Moldova și Ucraina liberalizează transportul auto și aerian

13 Aprilie 2018 - 

Republica Moldova și Ucraina au semnat două documente în baza cărora ser va liberaliza transportul auto și aerian dintre cele două țări.

În domeniul transportului auto a fost semnat Protocolul de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei din 20 martie 1993, cu privire la comunicaţia internaţională auto. Modificările au fost necesare în contextul în care volumul de import și export de mărfuri dintre Republica Moldova și Ucraina este în continuă creștere.

Urmare a semnării documentului menționat, transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus, va fi efectuat într-un regim liberalizat și anume, fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional. Astfel, va fi favorizată dezvoltarea transportului internaţional de mărfuri și extinderea pieţei de afaceri pentru transportatorii auto autohtoni.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind serviciile aeriene urmează să reglementeze serviciile de transport de persoane şi mărfuri dintre cele două state cu mijloace de transport avia. Documentul substituie Acordul dintre Moldova și Ucraina cu privire la serviciile aeriene, din 20 martie 1993.

Noile prevederi vor crea condiții pentru dezvoltarea transportului aerian dintre părți conform standardelor internaționale, vor facilita activitatea operatorilor aerieni, creând premise pentru creșterea numărului de companii aeriene care vor opera zboruri între cele două țări. 

De asemenea, a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova și Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina privind acțiunile comune pentru asigurarea proceselor de integrare europeană, în vederea funcționării sincronice a sistemelor energetice ale celor două state cu sistemul Uniunii Transportatorilor Energetici Europeni (ENTSO-E). 

 

Lasă un comentariu