Evenimentul zilei

Joi01242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Oficial, treburile merg bine: Activitatea investițională a crescut cu 2,9 la sută, în ianuarie-martie, sectorul privat devansându-l cu mult pe cel public

Oficial, treburile merg bine: Activitatea investițională a crescut cu 2,9 la sută, în ianuarie-martie, sectorul privat devansându-l cu mult pe cel public

06 Iunie 2018 - 

Activitatea investițională în Republica Moldova, în perioada ianuarie-martie 2018, a crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând circa 2,4 miliarde lei. Principalii factori care au determinat creșterea activității investiționale au fost majorarea investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum şi sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale.

Potrivit datelor Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, investițiile private s-au dovedit a fi, în primul trimestru al anului 2018, principalul motor de creștere al investițiilor totale. Acestea au însumat 1,9 miliarde lei (+5,1%), ceea ce constituie circa 77% din totalul investițiilor. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației creditare din economie.

Investițiile publice, de asemenea, au crescut în medie cu 18%. Acestea au atins valoarea de 174 de milioane de lei. Au sporit, în special, investițiile publice în mijloace de transport (+77%), tehnică de calcul (+45%) și clădiri rezidențiale de locuit (+11%), se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Analiza datelor după tipurile de active arată că investițiile în mijloacele de transport au contribuit semnificativ la creșterea înregistrată în primele trei luni ale anului (+2,5 p. p.). Acestea au crescut cu 23%, însumând 314 milioane de lei. De asemenea, au crescut investițiile în clădiri nerezidențiale (spații de producție, depozitare, comercializare) (+11%) şi în utilaje, mașini şi instalații (+1%). Investițiile respective au însumat în total circa 1,3 miliarde de lei (sau 51% din totalul investițiilor), iar creșterea acestora s-a datorat sectorului privat, care și-a extins investițiile în aceste tipuri de active.

 

 

Lasă un comentariu