Evenimentul zilei

Joi01242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Vor fi investite sute de milioane de dolari în proiecte moldo-belaruse

Vor fi investite sute de milioane de dolari în proiecte moldo-belaruse Recomandat

08 Iunie 2018 - 

Comisia a XIX-a interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperarea comercial-economică, care s-a desfășurat la Chișinău, fiind co-prezidată de Chiril Gaburici, ministrul moldovean al Economiei și Infrastructurii, și de Mihail Rusîi, viceprim-ministrul belarus, s-a încheiat cu rezultate palpabile.

În cadrul comisiei moldo-belaruse au fost discutate proiecte aflate în derulare, precum și un sir de inițiative noi, privind asamblarea autobuzelor, livrarea medicamentelor, procesarea produselor animaliere, crearea unui complex integrat de produse lactate în Republica Moldova. Lucrările Comisiei moldo-belaruse au fost axate pe negocieri și discuții privind colaborarea comercial-economică pe diverse domenii, în special, infrastructura drumurilor, liberalizarea transportului, inovații tehnico- științifice, sectorul industrial, agroindustrial, al sănătății și farmaceuticii, precum și investițional, pe extinderea colaborării bilaterale a mediului de afaceri și creșterea schimburilor comerciale, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

Ca urmare a negocierilor purtate, reprezentanții Comisiei moldo-belaruse de nivel înalt au semnat un șir de documente bilaterale importante și reciproc avantajoase. Astfel, Chiril Gaburici, președintele delegației Republicii Moldova, și Mihail Rusîi, viceprim-ministru, președintele delegației Republicii Belarus, au semnat Protocolul celei de-a XIX-a reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-belaruse privind cooperarea comercială și economică, care prevede consolidarea eforturilor de cooperare bilaterală pentru perioada următoare. De asemenea, au fost semnate Foaia de parcurs pentru implementarea Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul sănătății, Acordul bilateral privind cooperarea științifică și tehnică, precum și Acordul privind intențiile de cooperare între Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consumatori din Republica Moldova și Uniunea Republicană a Societăților de Consumatori din Republica Belarus.

Totodată, în cadrul comisiei, s-a ajuns la un acord pentru facilitarea asamblării de minitractoare, motoblocuri, cooperarea în domeniul asistenței medicale și farmaceutice, precum și efectuarea unui schimb de experiență în domeniul utilizării tehnicilor avansate în construcția drumurilor și participarea părții beloruse la proiectele de renovare și construcție a drumurilor în Moldova.

„E plăcut să vin în Republica Moldova. Apreciez conlucrarea pe diverse proiecte, pentru crearea condițiilor bune de lucru în comun. Am realizat astăzi acorduri importante pe patru aspecte mari. Astfel, vom utiliza mecanisme financiare la implementarea celor mai noi inovații tehnologice pentru realizarea proiectelor comune în construcția drumurilor, industrie, producerea utilajelor agroindustriale și materialelor de construcție. Belarus garantează calitatea și finanțarea proiectelor de construcție a drumurilor. Un exemplu bun de conlucrare este asamblarea de troleibuze. Suntem dispuși pentru un nou proiect de asamblare a autobuzelor. 400 de milioane de dolari vor fi investiți în aceste proiecte moldo-belaruse”, a menționat Mihail Rusîi.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a accentuat că rezultatele acestei Comisii vor contribui la continuarea aprofundării parteneriatului moldo-belarus, având mari perspective de cooperare și un potențial semnificativ de dezvoltare. 

 

Lasă un comentariu