Evenimentul zilei

Mie01232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie BCR este dispusă să participe la proiecte investiționale în R. Moldova, inclusiv legate de finanțarea IMM-urilor

BCR este dispusă să participe la proiecte investiționale în R. Moldova, inclusiv legate de finanțarea IMM-urilor

11 Iunie 2018 - 

Finanțarea și creditarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), precum și participarea la unele proiecte investiționale în diferite domenii ale economiei naționale au fost discutate de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu președintele Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea, și cu membri ai Bordului Director al BCR.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu este necesară facilitarea creditării și finanțării mai accesibile, cu o rată a dobânzii cât mai mică. În context, ministrul a accentuat că autoritățile creează cele mai bune condiții pentru dezvoltarea IMM-urilor și încurajează antreprenorii să orienteze producția lor spre exportul pe piețele europene, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

„Vrem să susținem IMM-urile din Republica Moldova, pentru a spori activitatea antreprenorială la scară largă. În acest sens, dorim creditări și finanțări mai accesibile și mai ieftine pentru antreprenorii businessului mic, cu o rată a dobânzii cât mai mică. Obiectivele Guvernului sunt orientate spre crearea unui climat investițional favorabil, dar și a condițiilor oportune pentru dezvoltarea mediului de afaceri, în special a businessului mic”, a punctat Chiril Gaburici.

Președintele BCR a menționat că Banca Comercială Română este interesată să participe mai activ la proiectele investiționale ale economiei naționale și să găsească modalități eficiente de aplicare a instrumentelor de finanțare a mediului de afaceri. De asemenea, Sergiu Manea a reiterat că BCR susține reformele implementate de autorități în sectorul financiar-bancar. Totodată, membrii Bordului BCR au fost interesați de evoluția social-economică a Republicii Moldova și dinamica creșterii sectoarelor economiei, în special, industrial, agricol și investițional.

În context, părțile au analizat evoluția economiei naționale în anul 2017 și în primele luni ale anului 2018, care atestă o creștere semnificativă a PIB-ului în anul 2017 cu 4,5%. Cu referire la  comerțul exterior, s-a menționat că, în perioada ianuarie-martie 2018, exporturile au crescut cu 28,4 la sută, iar importurile cu 28,7 la sută. În aceeași perioadă, activitatea investițională a crescut cu 2,9%, datorită majorării investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum și sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale. Totodată, producția industrială a crescut cu 6,4%, iar cea agricolă cu unu la sută.

 

 

Lasă un comentariu