Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie În sfârșit, Guvernul s-a apucat să facă ordine în sistemul de salarizare

În sfârșit, Guvernul s-a apucat să facă ordine în sistemul de salarizare

10 Iulie 2018 - 

La ora actuală, în sistemul de evidență contabilă de la noi e atât de greu să te descurci, încât mă mir că experții străini fac față și încă mai și dau girul pentru a ni se da bani grei pentru reforme. Știați că în Republica Moldova există cel puțin trei salarii minime? Salariul minim în economia reală, salariul minim în sistemul bugetar, salariul minim pur și simplu…O fi fiind, probabil, și al patrulea salariu minim în sectorul privat, achitat în plic…  

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat astăzi într-o ședință prezidată de premierul Pavel Filip. Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar. La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar este una complexă, ca și reforma sistemului de pensii, însă necesară. „Implementarea acesteia va aduce mai multă claritate și echitate în sistem, asigurând o abordare corectă între cei care ocupă o poziție salarială mai joasă și cei care se află într-o poziție mai înaltă”, a precizat Pavel Filip. 

Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Guvernului.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie stabilit la începutul anului în legea bugetului. Potrivit proiectului, noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților. Premierul Pavel Filip a solicitat ca proiectul de lege să fie definitivat într-un timp restrâns, după care să fie propus pentru consultări publice.

 

 

Lasă un comentariu