Evenimentul zilei

Sam02232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Vești bune: În primele cinci luni ale anului curent, producția industrială a crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului 2017

Vești bune: În primele cinci luni ale anului curent, producția industrială a crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului 2017

11 Iulie 2018 - 

Se știe, fără o industrie puternică, agricultura este doar furnizoare de materii prime. În perioada ianuarie-mai 2018, industria a înregistrat cu 8,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Această creștere a fost determinată de extinderea activității Zonelor Economice Libere (ZEL), în special, a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive, lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export ca rezultat al valorificării oportunităților oferite de Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anul trecut, precum și de sporirea cererii interne și externe față de produsele industriale autohtone. 

Printre ramurile industriale ce au determinat creșterea sectorului în primele cinci luni ale anului se mențin: fabricarea de fire şi cabluri electrice (creștere cu circa 39%), producerea de piese pentru autovehicule și motoare (+42%), fabricarea articolelor din sticlă (+47%), prelucrarea fructelor și a legumelor (+41%), producerea uleiurilor și grăsimilor (+37%), prelucrarea şi conservarea cărnii (+13%), fabricarea băuturilor (+7%), a articolelor de îmbrăcăminte (+7,2%), a altor produse textile (+20%), fabricarea încălțămintei și prelucrarea pieilor (+21%), producția și furnizarea de energie (+4,6%).

Industria prelucrătoare, care produce circa 82% din bunurile industriale, a avut cea mai mare contribuție la creșterea industriei (+7,1 p.p. din 8,1%), înregistrând un avans de 9,4%, relevă serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. 

Industria automotive devine o ramură tot mai importantă pentru economia națională, aceasta generând constant locuri noi de muncă, salarii decente și producție pentru exporturi. Creșteri esențiale au înregistrat activitățile de fabricare a firelor și cablurilor electrice și producția de piese pentru autovehicule și pentru motoare (cu circa 40%). Expansiunea acestor industrii este legată de dezvoltarea proiectelor investiționale din cadrul ZEL, lansate de investitorii străini în anul trecut (proiectul companiei japoneze Sumitomo, lansat la Orhei, extinderea companiilor germane Draexlmaier la Cahul și Coroplast la Căușeni etc.). Conform datelor de la sfârșitul anului 2017, în ZEL erau create circa 12 mii de locuri de muncă, salariu mediu constituia circa 8300 de lei, iar cota producției industriale fabricate în total exporturi era de circa 24%.

Industria extractivă a demonstrat instabilitate în primele cinci luni ale anului curent. După creșteri de 30%-40% din ianuarie-februarie, în următoarele luni această ramură a înregistrat descreșteri cuprinse între -1,1% și -14%. Instabilitatea ramurii respective este determinată atât de factorii meteorologici, cât și de situația din sectorul construcțiilor, care se află încă în stagnare. 

 

Lasă un comentariu