Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie România va aduce la Chișinău mari firme, gata să învestească în R. Moldova. VEZI despre ce este vorba

România va aduce la Chișinău mari firme, gata să învestească în R. Moldova. VEZI despre ce este vorba

29 August 2018 - 

Miniștrii Economiei din România și Republica Moldova, Dănuț Andrușca și Chiril Gaburici au discutat marți la București despre organizarea unui forum economic între cele două state cu participarea unor mari firme din România, dar și din Uniunea Europeană.

"În relaţia cu Republica Moldova facem politica faptelor, nu a vorbelor şi cred că acesta este cel mai important aspect. Să ne ţinem cuvântul dat, să ne respectăm promisiunile, să facem mult şi să vorbim mai puţin. Cooperarea în domeniul energetic, atât în ceea ce priveşte gazele naturale, cât şi energia electrică, este excelentă, la fel cum sunt şi relaţiile economice şi comerciale.

Mereu este loc de mai bine, iar Ministrul Gaburici şi cu mine avem ambiţia să transformăm acest potenţial în realitate. Republica Moldova este o destinaţie interesantă şi plină de potenţial pentru investitorii români şi am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru ţara vecină. Mă bucur că în anul Centenarului venim cu acţiuni concrete, precum acest Forum Economic din toamnă, pentru a consolida relaţia cu fraţii noştri de peste Prut. Sprijinul trebuie demonstrat, nu doar declarat şi sunt bucuros ca alături de întreg Guvernul României să pot fi alături de prietenii şi partenerii noştri din Republica Moldova", a declarat Dănuţ Andruşcă.

În acest context, cei doi demnitari au stabilit organizarea celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică în perioada 11-12 octombrie 2018, la Chişinău. Totodată s-a discutat şi despre organizarea unui forum economic bilateral al oamenilor de afaceri.

La eveniment urmează să se deplaseze la Chişinău un grup important de reprezentanţi ai marilor companii prezente pe piaţa românescă şi cea a Uniunii Europene, stimulându-se astfel interesul investitorilor faţă de R. Moldova.

Interconectare energetică

Dănuţ Andruşcă a mai amintit că, în domeniul energiei electrice, operatorul român de transport, Transelectrica SA, colaborează cu succes cu ÎS Moldoelectrica, în sensul interconectării sistemelor celor două ţări. În vederea dinamizării acestei colaborări, Transelectrica SA intenţionează să înfiinţeze o reprezentanţă în Republica Moldova.

De asemenea, ministrul român al Economiei a precizat că buna cooperare din domeniul energiei ar putea fi extinsă şi în domeniul industrial, mai exact în sectorul auto, care în România are o contribuţiei majoră în economie. Această sugestie a fost primită cu interes de către omologul său, care a afirmat că în ultimul an industria automotive din Republica Moldova a cunoscut o creştere semnificativă.

La rândul său, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova Chiril Gaburici a mulțumit pentru susținerea oferită de partea română în asigurarea securității și independenței energetice a țării noastre.

 

Apreciem înalt sprijinul acordat în vederea integrării Republicii Moldova în piețele gazelor naturale și energiei electrice ale UE. Ne dorim să demarăm cât mai curând construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, de o importanță primordială pentru țara noastră. La fel de importantă pentru noi este și implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Mizăm în continuare pe suport din partea României. Independența înseamnă multă muncă și o economie puternică”, a subliniat Chiril Gaburici. 

Lasă un comentariu