Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Transelectrica din România vrea să-și deschisă reprezentanță în R. Moldova

Transelectrica din România vrea să-și deschisă reprezentanță în R. Moldova

30 August 2018 - 

Compania românească Transelectrica dorește să deschidă o reprezentanță în R. Moldova pentru a transporta energie electrica peste Prut și de a racorda R. Moldova la sistemul european de energie, a anunțat Ministerul Economiei de la București.

Ministrul român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, a avut miercuri o întâlnire bilaterală cu ministrul Economiei si Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Republica Moldova este o destinaţie interesantă şi plină de potenţial pentru investitorii români şi am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru ţara vecină”, a declarat Dănuţ Andruşcă.

 

Subiectul principal al discuţiilor a fost procesul de privatizare al Vestmoldtransgaz, care se va finaliza săptămâna viitoare, după semnarea procesului verbal de preluare.

 

„Dănuţ Anduşcă, Ministrul Economiei, a amintit că, în domeniul energiei electrice, operatorul român de transport, Transelectrica, colaborează cu success cu ÎS Moldoelectrica, în sensul interconectării sistemelor celor două ţări. În vederea dinamizării acestei colaborări, Transelectrica intenţionează să înfiinţeze o reprezentanţă în Republica Moldova”, potrivit unui comunicat al ministerului din România

 

Ministrul Economiei din Romania, Dănuţ Andruşcă, a vorbit şi despre importanţa economică şi politică a gazoductului Ungheni-Chişinău, despre care a arătat că este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din regiune, care va contribui la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

 

România este deja principalul partener comercial al Moldovei, iar volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat suma de 1 miliard de dolari, doar în primele şase luni ale anului.

 

Ministrul român al economiei a precizat că buna cooperare din domeniul energiei ar putea fi extinsă şi în domeniul industrial, mai exact în sectorul auto, care în România are o contribuţiei majoră în economie. Această sugestie a fost primită cu interes de către Chiril Gaburici, care a afirmat că în ultimul an industria automotive din Republica Moldova a cunoscut o creştere semnificativă”, mai precizează sursa citată.

 

În prezent, R. Moldova este depedentă de o singură sursă de energie electică și anume centrala de la Cuciurgani din stânga Nistrului, care produce energie electrica cu gaz rusesc de la Gazprom pe care autoritățile separatiste nu-l plătesc. 

Lasă un comentariu