Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie A fost lansat proiectul Eficiență Energetică în municipiul Chișinău, finanțat de BERD și BEI, în valoare de 25 de milioane de euro

A fost lansat proiectul Eficiență Energetică în municipiul Chișinău, finanțat de BERD și BEI, în valoare de 25 de milioane de euro

21 Decembrie 2018 - 

A fost lansat proiectul de eficiență energetică pentru școlile, grădinițele și două spitale din Chișinău.

La eveniment au participat expertul în domeniul energetic, directorul proiectului Sergiu Ungureanu, expertul în sistemele energetice Mihai Braguța, expertul în termoenergetică Alexandru Cotruța, directorul tehnic al spitalului „Sfînta Treime” Mihai Iurcu și director liceului Vasile Vasilache din Chișinău Vera Balanel.
Potrivit lui Sergiu Ungureanu, cele mai mari pierderi de energie în Chișinău au loc în sectorul rezidențial, din cauza fondului locativ învechit și lipsa totală de investiții în îmbunătățirea infrastructurii și izolarea clădirilor. Dar nici clădirile publice și clădirile instituțiilor de stat nu sunt o excepție.
Grație programelor de finanțare externă, vor fi luate măsurile necesare în cadrul proiectului de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor din Chișinău.
„Prima etapă a proiectului vizează clădiri de importanță municipală: grădinițe, școli și cele două mari spitale ale orașului, Spitalul „Sfînta Treime” și Spitalul de Copii „Ignatenco”, a spus Ungureanu.
Eficiența energetică nu numai că va economisi fonduri semnificative din bugetul municipal, ci va spori și confortul pentru pacienți și personalul spitalului.
Directorul liceului, Vera Balanel, a menționat că aproape toate instituțiile de învățământ din capitală au nevoie de măsuri propuse în proiectul respectiv, deoarece acestea vor crea condiții favorabile pentru un proces de învățământ normal.
„În liceul nostru trebuie să schimbăm totul: țevi, încălzire, iluminatul în clase. Cu ajutorul părinților, am reușit să schimbăm sistemul de iluminare în două clase și economie este aproape în două ori. Dar cheltuielile sunt mari, încă încălzim apa în boilere”, a spus Balanel.
Programul de sprijin al BEI și BERD prevede desfășurarea de studii de caz, așa-numitul audit energetic al douăzeci de site-uri. După efectuarea auditului, va fi întocmită documentația pentru organizarea și desfășurarea unei licitații pentru selectarea companiei executante, iar după identificarea câștigătorului, vor fi efectuate lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Aceste lucrări includ măsuri de izolare a clădirilor (pereți, plafoane, acoperișuri), precum și înlocuirea vechilor ferestre și uși, a sistemelor de încălzire și înlocuirea sistemelor de iluminat cu unele mai calitative și mai moderne.
Potrivit expertului în termoenergetică, Alexandru Cotruța, principalele probleme identificate în cadrul auditului energetic sunt legate de defecțiuni în infrastructură, lipsa unei ventilări adecvate și lipsa sistemelor de reglare a consumului de energie termică (termostate) la fiecare calorifer.

Lasă un comentariu