Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Venituri de peste 21 de miliarde de lei, încasate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în 2018

Venituri de peste 21 de miliarde de lei, încasate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în 2018

09 Ianuarie 2019 - 

În anul 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 21,4 miliarde de lei, înregistrând astfel o creștere cu circa un miliard 38 milioane lei mai mult față de anul 2017. Valorile sunt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 miliard 950 de milioane de lei, însumând 39,4 miliarde de lei. 

 

În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziția a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.

Tendința de creștere continuă a încasărilor administrate de Vamă este determinată, preponderent, de controlul vamal calitativ, declararea autentică a bunurilor, precum si de progresele înregistrate în domeniul antifraudă, în special, în combaterea contrabandei.

Un al factor important care a influențat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale și de facilitare a comerțului international, implementate pe parcursul ultimilor ani. Aici putem menționa declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

Lasă un comentariu