Evenimentul zilei

Sam01252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Grupul Fiat Chrysler Automobiles respinge o alianţă cu PSA

Grupul Fiat Chrysler Automobiles respinge o alianţă cu PSA

24 Martie 2019 - 

Grupul francez PSA a abordat anul acesta Fiat Chrysler Automobiles (FCA) în vederea combinării celor doi producători auto dar compania italo-americană a respins categoric propunerea, a anunţat publicaţia The Wall Street Journal (WSJ), citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmit Reuters şi Automotive News.

Directorii celor doi producători auto au încheiat negocierile. Şefii FCA nu doresc o alianţă cu PSA deoarece astfel ar spori expunerea lor la piaţa europeană matură, în timp ce familia Agnelli, acţionar majoritar, nu este interesată de o tranzacţie finanţată cu acţiuni PSA, susţine WSJ. Oferta PSA va include probabil folosirea acţiunilor pentru realizarea tranzacţiei, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriei companiei franceze, după achiziţionarea afacerilor europene ale General Motors.
În schimb, directorul general al Fiat Chrysler, Mike Manley, a afirmat că nu se opune unui acord prin care compania italo-americană ar deveni mai puternică.
"Vreau să găsesc domenii în care cooperarea va duce la producerea unor maşini mai bune pentru clienţii noştri şi câştiguri mai ridicate acţionarilor noştri. Sunt foarte deschis la această idee", a declarat luna aceasta Mike Manley.
Şi analistul Richard Hilgert de la Morningstar aprecia că o combinare între FCA şi PSA "ar avea sens din punctul de vedere al volumului de vehicule vândut de cei doi producători auto". Împreună, FCA şi PSA vând aproape nouă milioane de vehicule pe an, putând concura cu Volkswagen, Toyota şi alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi într-un mod în care nu nu o pot face pe cont propriu. O eventuală alianţă între FCA şi PSA ar fi crucială pe segmentul maşinilor mici, în special în Europa şi America de Sud, a explicat Richard Hilgert.
Recent, PSA şi Fiat Chrysler şi-au extins până în 2023 acordul ce prevede construirea unor vehicule comerciale mari la fabrica Sevelsud din Italia.
Săptămâna trecută, acţiunile Fiat Chrysler (FCA) au crescut la bursă după ce Robert Peugeot, preşedintele FFP - holdingul familiei Peugeot - a declarat publicaţiei franceze Les Echos că sprijină orice noi achiziţii şi a sugerat că Fiat Chrysler se află printre opţiuni.
"Cu ei, dar şi cu alţii, planetele ar putea fi aliniate", a răspuns Robert Peugeot, când a fost întrebat despre ţintele de achiziţii sau fuziuni.
Declaraţiile lui Robert Peugeot vin după apariţia unor informaţii privind interesul directorului general al grupului PSA, Carlos Tavares, pentru afaceri cu Fiat, General Motors şi Jaguar Land Rover.
După ce a raportat câştiguri record în 2018, grupul PSA a anunţat că-şi va reduce dependenţa de Europa prin lansarea Peugeot în America de Nord, Citroen în India şi Opel in Rusia.
Profitul operaţional recurent al grupului auto francez a crescut cu 43% în 2018, pe fondul majorării vânzărilor de SUV-uri şi a modelelor Peugeot 3008 şi Peugeot 5008.
Anul trecut, profitul a urcat la 5,69 miliarde de euro (6,46 miliarde de dolari), în timp ce vânzările au înregistrat un avans de 19%, la 74,03 miliarde de euro, iar marja de profit a urcat la 7,7%.
Performanţa financiară "demonstrează capacitatea grupului nostru de a înregistra o creştere profitabilă solidă", a afirmat directorul general Carlos Tavares. Acesta a adăugat că grupul vrea să-şi reducă dependenţa de Europa şi până în 2021 va lansa brandul Citroen în India, iar Opel va reveni pe piaţa din Rusia.

Lasă un comentariu