Imprimă această pagină

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a participat astăzi la prima ediție a Forumului Investițional Chișinău Recomandat

30 Mai 2019 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În discursul său, Ambasadorul României s-a referit la relațiile speciale ce rezultă din Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, oficialul român a evocat semnificația deosebită a momentului actual în care România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, perioadă care a culminat cu aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și de la liberalizarea regimului de vize.
În context, Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat că în ultima perioadă structura relațiilor economice ale Republicii Moldova s-a schimbat fundamental, în prezent peste 70% din totalul schimburilor comerciale fiind cu state membre ale Uniunii Europene, iar România este principalul partener economic.
Referindu-se la datele economice înregistrate la finalul lunii martie, Ambasadorul României a menționat faptul că volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de peste 457 de mil. Euro. La finalul anului 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 2,237 mld. USD, din care exportul a fost de 1,3 mld. USD, iar importul de 874 mil. USD, soldul fiind de 490 mil USD, în favoarea României, în creștere față de anul trecut.
Ambasadorul României a apreciat că aceste rezultate au fost posibile datorită Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la acestea contribuind inclusiv Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova, entitate care acționează ca un partener onest și credibil și ca o punte de legătură în domeniul economic între România și Republica Moldova.

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite