Evenimentul zilei

Ma12102019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie „Stres valutar”. Deprecierea leului în raport cu euro

„Stres valutar”. Deprecierea leului în raport cu euro

25 Iulie 2019 - 

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în pofida deprecierii valutei naționale în raport cu euro „nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină”. Expertul în politici economice, Veceaslav Ioniță, califică însă situația creată pe piață drept „stres valutar”.

BNM menționează că, în ultimul timp pe piețele financiare externe, cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolarul SUA, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro. 

În același timp, BNM califică tendința de depreciere a leului moldovenesc față de dolarul SUA (cca 48 bani) pe piața valutară internă drept una „moderată”.

Veceaslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, califică situația creată pe piață drept „stres valutar”, dar menționează că, deocamdată, nu se poate vorbi de un „șoc valutar”, care a fost înregistrat doar de două ori în istoria Republicii Moldova – în anii 1998-1999 și în 2015.

 

Lasă un comentariu