Evenimentul zilei

Ma12102019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Din cauza condițiilor meteo din acest an agricultura ar putea fi afectată

Din cauza condițiilor meteo din acest an agricultura ar putea fi afectată

31 Iulie 2019 - 

Seceta din sudul și centrul Republicii Moldova din ultimele săptămâni ar putea afecta sectorul agricol, în special culturile de porumb și floarea soarelui.

 Potrivit BNS, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) a însumat, în ianuarie-iunie 2019, conform estimărilor preliminare, 5 miliarde 235,3 milioane de lei, în scădere cu 4,2 la sută (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului 2018. Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată și de scăderea producţiei animaliere cu 3,2 la sută.
Datele statistice mai relevă că în anul curent au fost însămânțate cu cereale și leguminoase pentru boabe, dar și culturi tehnice, suprafețe mai mici decât în anul precedent. Totodată, în ianuarie-iunie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată micşorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor (în masă vie) cu 3,1 la sută, care a fost influenţată de scăderea producţiei în gospodăriile populației cu 6,6 la sută. În întreprinderile agricole producerea vitelor şi păsărilor a crescut cu 0,6 la sută.
Producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 7,5 la sută, drept urmare a micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 8,1 la sută, în timp ce în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 2,5 la sută.
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează că în 2019 valoarea adăugată brută în sectorul agricol va crește relativ modest, cu 1,8 la sută, iar în 2020, în condiții climaterice normale, creșterea ar putea constitui puțin peste 4 la sută.

Lasă un comentariu