Imprimă această pagină

Ministrul Economiei și Infrastructurii a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni la bruxelles Recomandat

05 Septembrie 2019 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vadim Brînzan a discutat cu oficiali de la Bruxelles despre securitatea energetică a Republicii Moldova.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová au discutat mai multe subiecte importante pentru Republica Moldova: obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie.
De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.
Totodată, părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.
Oficialii au accentuat potențialul major de investiții în valorificarea surselor de energie regenerabilă. În acest sens va fi luată în considerare ajustarea legislației, pentru a crea un mediu mai prielnic pentru potențialii investitori în Republica Moldova.
Ministrul Brînzan, alături de delegația Președintelui Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Principale subiecte abordate au vizat aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securitizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. La fel au fost discutate sursele de alternativă pentru obținere a energiei electrice.
Tot săptămâna aceasta, pe data de 2 septembrie, în cadrului unei vizite de lucru la Moscova, Ministrul Economiei și Infrastructurii, împreună cu președintele Republicii Moldova s-au întâlnit cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak, precum și cu președintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexey Miller.
În mod special, delegația moldovenească a discutat cu președintele Gazprom, Alexey Miller, subiectul livrării gazelor naturale din Federația Rusă, începând cu luna ianuarie 2020.

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite