Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Prețuri derizori oferite de fabricile de procesare din țară pentru mere

Prețuri derizori oferite de fabricile de procesare din țară pentru mere

05 Septembrie 2019 - 

Producătorii de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct își exprimă indignarea vizavi de prețurile derizorii oferite de fabricile de procesare pentru merele destinate producerii sucului concentrat.

Acestea sunt de aproape 2 ori mai mici decât cele oferite în Polonia, Ucraina și România. Pe această cale membrii Asociației Moldova Fruct invită fabricile de procesare din Polonia, România și Ucraina pentru a negocia achiziționarea unei cantități de cca 200 de mii de tone de mere destinate procesării.
La data de 2 septembrie, curent Asociația a venit cu adresare către prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.
În scrisoare producătorii au menționat despre prognozele enunțate la Conferința Prognosfruit de către Asociația Mondială de Mere și Pere (WAPA), unde Asociația Moldova Fruct este membru cu drepturi depline. Pragul de jos a prețurilor la merele destinate procesării în țările din UE este determinat de prețul care va fi stabilit în Polonia.
În sezonul 2019-2020 aceste prețuri se așteaptă a fi de circa 150 euro/tona (3000 MDL). Acest lucru se datorează reducerii de 2,2 ori a volumului de mere disponibile pentru procesare în această țară, unde producția globală de mere se reduce cu cca 44% în 2019 față de anul 2018, respectiv de la 4880 de mii de tone la 2710 mii de tone.
Conform cercetărilor efectuate de Asociația Moldova Fruct, la data de 30 august 2019 prețurile medii (fără TVA) plătite de fabricile de procesare pentru merele achiziționate au fost după cum urmează: Polonia – 130 euro/tona, România – 113 euro/tona, Ucraina – 105 euro/tona, în Republica Moldova – 65 euro/tona. Prețurile de cost la producerea merelor în țările menționate sunt aproximativ la același nivel de 100-112 euro per tonă.

Lasă un comentariu