Evenimentul zilei

Joi05282020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Fracțiunea Platformei DA propune moratoriu asupra controalelor de stat pentru toate întreprinderile mici și mijlocii

Fracțiunea Platformei DA propune moratoriu asupra controalelor de stat pentru toate întreprinderile mici și mijlocii

16 Decembrie 2019 - 

O declarație în acest sens a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul care prevede acest lucru urmează să fie înregistrat astăzi în Parlament.
„Pe data de 21 iulie 2016 Parlamentul a adoptat o nouă lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii. Art. 12 din lege prevede că statul acordă facilități fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii prin stipulările din Codul fiscal. După mai bine de 3 ani, constatăm că statul nu-și exercită decât funcțiile de control de stat asupra întreprinderilor, încasând amenzi și penalități în multe cazuri neargumentate juridic, conform multiplelor plângeri și sesizări ale agenților economici”, afirmă Slusari.
Potrivit deputatului, Guvernul încasează „sute de milioane de lei amenzi și penalități în situația în care afacerile mici și mijlocii abia de supraviețuiesc”.
„Intervenția autoritățile statale la dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii rămâne a fi doar la nivelul rapoartelor false pe hârtie. De fapt, însă, antreprenorii sunt jefuiți de către stat. În proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 sunt planificați 366 961 de mii de lei venituri din amenzi și sancțiuni”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.
Potrivit lui Slusari, în cazul în care moratoriul este votat de deputați, întreprinderile mici și mijlocii ar urma să fie scutite de controale pentru cel puțin un an fiscal.
În anul 2018, numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii a constituit 55,7 de mii și reprezintă circa 98,7% din numărul total de întreprinderi. Anul trecut, veniturile din vânzări ale acestora au însumat 40,4 la sută din venituri din vânzări în total pe economie.
Amintim că membrii PPDA au propus în toamna acestui an instituirea unui moratoriu asupra legii care pusese miliardul pe umerii cetățenilor, prin faptul că banii fraudați au fost transformați în datorie de stat. Moratoriul trebuia să funcționeze până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate, însă nu a fost aprobat de Parlament.

Lasă un comentariu