Evenimentul zilei

Sam04042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Banca Națională a ridicat regimul de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank”

Banca Națională a ridicat regimul de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank”

11 Februarie 2020 - 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, ridicarea regimului de intervenție timpurie la banca comercială Moldindconbank. Decizia a fost luată odată cu aprobarea, pe 10 februarie 2020, a lui Nikolay Borissov și Penka Kratunova în calitate de membri ai Comitetului de conducere al băncii, relatează IPN.

 

BNM precizează într-un comunicat de presă că ambii au o vastă experiență financiar-bancară la nivel internațional. Victor Cibotaru, care a fost desemnat de BNM ca administrator temporar, a revenit la mandatul său de vicepreședinte. Odată cu decizia BNM, Moldindconbank își reia activitatea independentă, fiind restabilită pe deplin funcționalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit funcțional la 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere de astăzi, 11 februarie 2020.

Regimul de intervenție timpurie a fost instituit pe 20 octombrie 2016, după ce la această bancă s-au constatat activități concertate a unui grup de persoane ce deținea o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii, fără permisiunea BNM.

BNM menționează că, în perioada intervenției timpurii, activele s-au majorat cu 20,8%, până la 18,44 miliarde lei. Totodată, activele neperformante au înregistrat o diminuare cu 455 milioane de lei față de 2016, când a fost instituit regimul de intervenție. Banca Națională precizează că a crescut și credibilitatea băncii. În 2019 depozitele s-au  majorat cu 7,5%, depășind la finele anului trecut 14 miliarde de lei, ceea ce este cu 2,28 miliarde de lei mai mult față de 20 octombrie 2016. Cât privește profitul net al băncii, acesta a fost de 678,7 milioane de lei (la situația din 31.12.2019), depășind rezultatul înregistrat la sfârșitul anului 2018 cu 35,7%.

Decizia de ridicare a regimului de intervenție timpurie a fost determinată și de faptul că banca și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activității de creditare prescrise de Banca Națională, se mai spune în comunicat.

Pachetul majoritar de acțiuni al băncii comerciale Moldindconbank a fost procurat, anul trecut, de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”.

Lasă un comentariu