Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Economie Autoritățile municipale au la dispoziție cel mult cinci ani pentru a soluționa problema autoturismelor din Chișinău

Autoritățile municipale au la dispoziție cel mult cinci ani pentru a soluționa problema autoturismelor din Chișinău

12 Februarie 2020 - 

Soluția este un sistem inteligent de parcări urbane contra plată, consideră economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, utilizarea infrastructurii urbane pe post de parcaj este absurdă, de vreme ce „costul unei parcări stradale din centrul orașului este de 2-3 ori mai mare decât a unei parcări multietajate”.
Ioniță susține că, în anul curent, circa 195 mii de autoturisme vor fi înregistrate în orașul Chișinău, ceea ce este de 40 de ori mai mult decât acum 50 de ani, când au fost construite majoritatea drumurilor și străzilor din capitală. „În 2020, doar autoturismele înregistrate în oraș ocupă 21,4% din suprafața totală a drumurilor și străzilor. Aici trebuie să adăugăm și autoturismele celor care locuiesc în oraș, fără a fi înregistrați, și a oaspeților zilnici ai capitalei”, notează expertul. Cea mai deplorabilă situație se atestă în centrul capitalei, unde autoturismele ocupă 40-60 la sută din suprafața utilă a străzilor.
Potrivit lui Ioniță, după 1990, la fiecare 15 ani, numărul autoturismelor care circulă în Chișinău se dublează, drept urmare infrastructura urbană demult nu mai face față fluxului enorm de mașini.
În 2019, în Republica Moldova erau înregistrate peste un milion de unități de transport, dintre care autoturisme circa 650 de mii.

Lasă un comentariu