Evenimentul zilei

Dum02172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Chișinăul nu va ajunge niciodată pe mâna filorușilor

Chișinăul nu va ajunge niciodată pe mâna filorușilor

13 Noiembrie 2017 - 

Republica Moldova e o țară săracă, în care, chiar dacă circa două treimi din populație locuiește la țară, cele mai multe afaceri și, respectiv, cei mai mulți bani, se fac în capitală. Primăria capitalei este considerată o „mină de aur” și râvnită ca atare de mulți nechemați. De la proclamarea Independenței încoace, multe partide și politicieni au privit cu jind primăria, de unde poți controla și avea multe beneficii economice, financiare, politice și de imagine pentru partid și pentru cel care deține frâiele.

Mulți au încercat să ocupe fotoliul de primar în luptă cu concurenții, și de la partide de stânga, și de la cele de dreapta (dacă ne aducem bine aminte, au încercat „marea cu degetul” și „Zina karabina”, și „marele dispărut subit”, alias „micul reapărut tot atât de subit”), la ultimul scrutin fiind tocmai 17 pretendenți.   

Nici bătrânul general nu și-a putut instala omul său la primărie, nici alți figuranți, fie că erau susținuți de Moscova, fie de forțe oculte, nu au izbutit. Doar două persoane au reușit performanța și s-au aflat chiar câteva mandate la primăria capitalei: Serafim Urechean și Dorin Chirtoacă. Primarii interimari, câți au fost numiți, au dispărut de pe arenă, acum, însă, iată, avem un primar interimar introdus pe ușa din dos.

Care este asemănarea dintre Urechean și Chirtoacă? Și Urechean a fost hărțuit de organele de anchetă subordonate lui Voronin, însă pretextul prezentat a fost unul fără mare greutate: ambulanțele „perfecționate”. Motivul însă era altul și „prietenii” știu care. „Gospodarul” i-a făcut gospodari pe mulți delaolaltă, fără deosebire de „culoare”… Chritoacă este urmărit penal pentru presupus abuz în serviciu legat de parcările cu plată. Nimeni nu e mai presus de lege și fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale. Ne miră însă justiția noastră, „cea mai umană” (replica dintr-o comedie sovietică), care face dreptate în mod selectiv: în timp ce Chirtoacă doar plănuia să tragă foloase din parcări, lucru pentru care a fost suspendat din funcție și ținut în arest la domiciliu, Ilan Șor a devalizat câteva bănci, iar după aceasta a ajuns primar, deși avea deschis dosar penal. 

În timp ce Șor mai că este purtat pe brațe și se plimbă nestingherit pe la Strasbourg, Chirtoacă este împroșcat non-stop cu noroi, socialiștii desfășurând o campanie murdară, respingătoare.

Va trece și acest referendum de demitere a primarului, fără noi, ca un fâs politic, vor veni alte alegeri, fie ordinare, fie anticipate. Păcat doar că s-au irosit energii ale unor oameni care și-au pus speranțe în niște lideri care au dat chix politic și moral. Și nu e vorba doar de primarul hărțuit, ci și de colegii săi grozavi care l-au trădat și l-au abandonat. Dar este o vorbă românească: atunci când și-o face omul cu mâna sa, nu i-o poate face mai rău nici dușmanul său.

Dar Chișinăul nu va ajunge niciodată pe mâna filorușilor, fiindcă este ultima redută a românilor basarabeni.

 

Lasă un comentariu