Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Așa „creștem Moldova” sau „Amețeală de pe urma succeselor”

Așa „creștem Moldova” sau „Amețeală de pe urma succeselor”

30 Noiembrie 2017 - 

Republica Moldova a avut parte, de la proclamarea independenței încoace, de președinți mai mult sau mai puțin șterși, „nici calzi, nici reci”, mai mult sau mai puțin lași sau oameni docili Moscovei (e drept, aceștia au fost și mai puțini în „garnitura” de conducători în stat), în privința premierilor, însă, „oferta” a fost mult mai generoasă și variată. După Druc și Muravschi, am avut un premier tâlhar, care a înfometat intelectualitatea reținându-le salariile și pensiile, după ce a investit bani publici în acțiuni la Gagzprom în folos propriu, am avut premieri docili, un fost șofer sau o fostă economistă mediocră, gata să tragă cu mitraliera în tineri, am avut și un premier ajuns la „mititica” din cauza lăcomiei… 

Actualii șefi de la guvernare, dar și cei anteriori, indiferent de formațiunea din care fac (au făcut) parte, inspirau oarecum încredere: aveau studii serioase făcute acasă ori în Occident, vorbesc fluent engleza (e drept, un „simplu premier” vorbește chiar și maghiara, dar nu prea i-a fost de folos), sunt culți, citiți… 

Se pare însă că cunoașterea limbilor de circulație internațională și a problemelor ce țin de economie și finanțe nu întotdeauna reflectă plenar și exhaustiv inteligența omului, oricât de sus ar sta pe scara socială.

Cred că actualul premier inspiră simpatie pentru multă lume: vorbește cu tâlc, în cunoștință de cauză, cunoaște engleza, domeniul IT (viitorul omenirii)...  

Premierul Pavel Filip a vorbit, în ședința de astăzi a Guvernului, despre succesele pe care le-a obținut Republica Moldova în politica externă pe parcursul ultimelor săptămâni. Pavel Filip s-a referit la semnarea, la Bruxelles, a pachetului de documente privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, precum și la anunțarea alocării, până la sfârșitul anului curent, a suportului bugetar direct în sumă de 21,5 milioane de euro pentru programele de reforme.

Șeful executivului a menționat și rezultatele vizitei în Georgia, inclusiv semnarea a două noi acorduri de colaborare, consolidarea relațiilor moldo-georgiene în vederea atingerii obiectivului comun de integrare europeană.

„Guvernarea nu este perfectă, dar încercăm și este adevărat că, în majoritatea cazurilor, ne reușește să modernizăm Moldova. De aceea, toți cei care vin cu  atacuri – instituții media, formațiuni politice din AȘA-NUMITA OPOZIȚIE (subl. n.) – eu nu consider că sunt niște adversari ai guvernării, dar consider că sunt niște adversari ai modernizării Republicii Moldova și în primul rând – ai cetățenilor”, a subliniat Pavel Filip.

În istorie a existat un conducător care i-a declarat, pe adversarii reali sau imaginari ai regimului, drept „dușmani ai poporului”. De la dragoste până la ură nu e decât un singur pas, spun filosofii. De la stalinism până la democrație, însă, e o cale foarte lungă. Nu atât în plan temporal, cât în plan mental, ca mod de gândire și percepere a lumii, de înțelegere a fenomenelor vieții și a semenilor. 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu