Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Un (alt) bufon la curtea cneazului Vladimir

Un (alt) bufon la curtea cneazului Vladimir Recomandat

14 Februarie 2018 - 

Eșichierul politic moldovenesc părea ușor apatic în ultima vreme, cu Dodon defilând pe culoarul de stânga prorusesc ca Vodă prin lobodă. Însă cum numai plictisitor nu poate fi Chișinăul, liniștea a fost perturbată de un trubadur de karaoke plecat în exil pe mealeagurile Rusiei. Deși aparent inofensiv și gata să se ia de gât cu oligarhii locali, Renato Usatîi este mai degrabă un alt bufon otrăvit din arsenalul Moscovei în tendința sa de nu lasă Moldova să o ia la vale din sfera sa de influență spre „tărâmurile elizee” ale Evropei.

Fapt ce a fost evidențiat în urmă cu câteva zile și în raportul directorului comunității de intelligence americane Daniel R. Coats. Acesta vorbește succint despre proiecțiile de viitor asupra regiunii, în care Rusia nu va ceda hățurile în statele ex-sovietice și va încerca să le țină pe acestea în sfera sa gravitațională.

Dar să închidem parantezele geopoliticii greoaie, la care, nu-i așa, se pricepe toată lumea mai rău ca la fotbal și să ne vedem de oile noastre din povestea locală.

Deși nimeni nu mai auzise de el de ceva vreme, fiind păstrat în conservare la Moscova mai ceva ca Lenin, flamboaiantul Renato Usatîi și-a făcut din nou apariția la televiziunile indepedente care servesc mai mereu ca platforme pentru jocurile rusești la Chișinău.

Astfel, cu multă onoare în glas, Usatîi ne-a anunțat, ca un moldovean neaoș pe limba rusă, că el va demisiona de la cârma Primăriei Bălți. Că astfel va crea premizele pentru alegeri locale anticipate și că „Partidul Nostru” va arunca îl luptă un alt candidat.

Nu o să despicăm firul în patru pe dimensiunea marelui anunț, dar vom observa cum povestea noastră se complică pentru un alt personaj de la curtea Kremlinului - Igor Dodon.

Mai mult decât demisia în sine, revenirea lui Usatîi în atenția publică este un semnal puternic pe care cneazul Vladimir Putin îl transmite la marginea imperiului către imberbul său paj.

Cel care a crezut că s-a pus cu fundul pe exclusivitatea relației cu Moscova și că țarul nu mai are și alți „ași utili” sub mâneca. „Nebuni” pe care nu va ezita să-i arunce pe tabla de șah. Astfel, rolul lui Dodon va începe să se subțieze și să fie degradat la gradul de pion al Moscovei la Chișinău.

Zilele bune cu icre negre și votcă din saloanele de protocol ale Kremlinului par spre sfârșite, iar tentația micilor combinații de Emirate devine mai mult decât un miraj din deșert. În toată această poveste, vicleanul copil de casă al Kremlinului, Igor Dodon, a pierdut bătălia încrederii totale, iar „proiectul Usatîi”, ca adversar al guvernării, se conturează tot mai tare la orizont.

România a intrat și ea, ca și data trecută, în malaxorul acestei povești. Moscova nu poate rata o astfel de ocazie să nu trimită o smetie și la București cu o serie de documente privind justiția română pe care le-a lansat Usatîi, dar pe care nimeni nu prea le-a luat în seamă. Ce să-i faci, nici „bombele” lui nu mai sunt ce erau odată.

Cel mai important este că Rusia nu mai crede în lacrimile și jurămintele de credință ale lui Igor și a scos de la naftalină, pentru încălzire pe marginea terenului, „rezerva de lux”. Stranierul de la Moscova care e gata să-i fure caimacul lui Dodon la parlamentarele din toamnă.

Astfel, cu sula în coaste, Dodon va fi butonat mai bine de la Înalta Curte pentru a nu cădea în păcatul micilor înțelegeri locale de toamnă. La fel cum s-a mai întâmplat la întronarea sa anterioară. Meciul încă se joacă, de data asta cu doi bufoni într-o echipă. Rămâne de văzut dacă ei vor confirma sau vor rămâne în istoria recentă ca două cozi de topor care au scunfundat barca cneazului Vladimir la marginea Imperiului.

 

 

Lasă un comentariu