Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale Când vom scăpa de influența rusească? FOARTE CURÂND!

Când vom scăpa de influența rusească? FOARTE CURÂND!

07 Mai 2018 - 

E o întrebare-problemă care mă frământă de când am absolvit liceul. Abia acum întrezăresc răspunsul. Pornesc de la un caz personal, familial. 

L-am dat pe băiatul nostru să facă sport la mai multe probe, dar le-a abandonat pe rând, fiindcă se descurca greu, de cele mai dese ori neînțelegând ce îi spune antrenorul, acesta fiind, de regulă, rus. Nu învinuiesc pe nimeni, asta e realitatea. Dar niciodată nu mi-a trecut prin cap că fiul meu e retardat fiindcă nu cunoaște bine rusa, descurcându-se foarte bine în engleză și germană… Rusa, însă, nu se „lipește” de el. Vine din urmă o generație pentru care limba rusă e o limbă străină dificilă, cu o întrebuințare redusă. De aici și interesul scăzut, dar și diminuarea influenței propagandei rusești în rândul tinerilor.  

Recent, fiul a găsit o sală de sport aproape de casă, antrenorul e tot rus, dar se străduiește să vorbească în română. L-a rugat pe băiat să-l corecteze când greșește, iar când nu știe în general cum să se exprime, îi dă indicații, explicații în engleză. Sincer, m-a bucurat această întâmplare. Tânăra generație, născută după proclamarea independenței, este una lipsită de inhibiții și de frustrări, neafectată de ideologia rusească și de mentalitatea de sclav (capul plecat sabia nu-l taie… dar nici soarele nu vede!). Copiii noștri nu mai sunt legați de Rusia și de realitățile rusești,  sovietice, așa cum au fost legați părinții, buneii noștri. Mai mult, mulți ruși care au mintea nealterată de ideologie și de șovinism, gândesc logic, pragmatic, omenește, până la urmă. Cazul antrenorului de mai sus este elocvent în acest sens. Rușii în sfârșit înțeleg că nu pot trăi bine aici, nu se pot afirma dacă nu cunosc limba română. 

Doar Dodon, Greceanîi și Ceban, care trebuie să justifice banii dați de Putin, mai umblă cu prostii, că îi vor ajuta pe moldoveni să-și găsească de lucru în Rusia… Statisticile denotă că tot mai puțini moldoveni merg în Rusia, unde sunt nevoiți să se spetească pentru o remunerație de doi bani. Majoritatea conaționalilor noștri au înțeles că în Europa pot munci și câștiga cinstit, fără a fi umiliți. 

Tinerii de azi sunt speranța noastră, sunt, poate, partea din societate care va înclina balanța în viitorul apropiat. Iar sondajele de opinie realizate în Chișinău și în provincie denotă că adepții unirii cu România sunt majoritari. 

Biblia ne spune că, după fuga din Egipt, pentru a-și scăpa poporul de mentalitatea de sclav, Moise i-a purtat pe evrei timp de 40 de ani prin pustie, cu tot cu vițelul lor de aur, până să ajungă pe Pământul Făgăduinței…

Nu fac o comparație sau o asemănare cu înțeleptul popor evreu. Însă, în epoca IT-ului, după 27 de ani de la „fuga din URSS”, nu durează cam mult rătăcirea și buimăceala noastră, având aproape lumea civilizată și prosperă, dragi consângeni? Chit că Țara strămoșilor noștri e chiar alături. 

Numai că pentru a grăbi revenirea la Patria-mumă și guvernanții ar trebui să aibă mai mult curaj, să ia exemplu de la ucraineni, să elimine pericolul propagandei rusești pe toate căile. Mai ales că au sprijinul Occidentului.

 

 

 

Lasă un comentariu