Evenimentul zilei

Ma08042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale De Dragobete, ALEGE să iubești moldovenește

De Dragobete, ALEGE să iubești moldovenește

24 Februarie 2019 - 

24 februarie 2019. O zi grea. Începe ziua care ne va mulțumi pentru că stă în puterea noastră să putem schimba viitorul nostru așa cum ne dorim sau ziua care ne va opri de la visul de a avea un trai mai bun. 

Vrem cu toții să ne fie mai bine, vrem să avem ce pune pe masă, copiii nostri să poată avea un viitor sigur, să nu mai avem neajunsuri și localități la limita sărăciei. 

Ce vom alege? Doar Dumnezeu știe! Noi știm că vrem să alegem corectitudinea, adevărul așa cum este el, nu denaturat, învățământul de calitate, traiul mai bun. Vrem o țară fără penali, fără subjugări, fără minciuni și fără să ne fie frică de ziua de mâine. 

Ne dorim o schimbare în mai multe domenii, una radicală. Înţelegem că asta nu se va întâmpla peste noapte. Mai întâi, trebuie să ieşim cu toţii la vot pentru a mişca lucrurile.

Dodon militează pentru federalizarea Moldovei și permiterea accesului în Parlament a unor deputați din regiunea separatistă transnistreană de factură prorusească. Mass-media de limbă rusă este încă foarte influentă la Chișinău, zeci de ziare, reviste, radiouri, portaluri web și televiziuni rusești sunt retransmise în R. Moldova chiar dacă a fost anulată retransmisia buletinelor de știri sau altor programe de propagandă prin intermediul unei legi adoptate în ianuarie 2018. Influența mediatică rusească nu s-a diminuat vizibil, ci a lăsat mai mult loc propagandei politice interne. Circa 80% din instituțiile media sunt afiliate PSRM, Partidul Democrat și mai nou Partidul Ilan Shor. Toate sunt partide de stânga, iar PSRM și Partidul Ilan Shor afișează vizibil o atitudinea prorusă. În ciuda interzicerii televiziunilor rusești, radio-urile și portalurile în limba rusă continuă propaganda pro-Kremlin. Și să nu uităm că, Rusia a intervenit din nou in campania electorală prin intermediul Bisericii. Mitropolia Moldovei este subordonată canonic de Patriarhia de la Moscova. Conform rapoartele independente de monitorizare a campaniei electorale, atât înalți prelați ai acestei bisericii, cât și preoții din parohii au fost îndemnați să voteze cu candidații partidelor proruse, ca apărători ai valorilor creștine și ai „familiei tradiționale”. Deci, influența Rusiei în viața politică de la Chișinău este încă una foarte puternică, în ciuda a 10 ani de eforturi pentru orientarea țării spre Uniunea Europeană, acolo unde ajung peste 70% deja din exporturile R. Moldova.

Unii spun că, voința lui Dumnezeu nu poate fi oprită sau îngrădită de dodonei sau putinei. Însă lucrul acesta ar trebui să-l conștientizeze majoritatea cetățenilor țării.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca a menționat că încă din anii de renaștere națională comunitatea academică a spus că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română.

Limba este primul indice, primul simbol al unei identități naționale. Limba română este o limbă latină care face parte din marea familie europeană spirituală, nu doar lingvistică. Fără limbă nu există cultură.

Tinerii moldoveni din diasporă au decis să creeze pe reţelele de socializare grupul VotezAcasă, întrucât au considerat că diaspora e discriminată cu trei mandate pe circumscripţii acordate unui milion de oameni. Ideea a fost inspirată din multe alte challenge-uri care au apărut în ultimii ani şi mai mulţi moldoveni şi-au luat bilete pentru a veni acasă să voteze. Votul este, totuşi, o responsabilitate.

În privinţa aşteptărilor, ei speră ca la conducere să ajungă politicieni care ştiu ce înseamnă stat de drept, legi internaţionale şi naţionale respectate de toţi. Speră ca ei să lucreze pentru popor, pentru că sunt angajaţi din bani publici. Diaspora, în schimb, poate veni cu o experienţă internaţională utilă pentru modernizare şi schimb de experienţă în toate domeniile, atât în mediul privat, cât şi bugetar.

Alegerile sunt o metodă prin care chiar putem schimba guvernarea. E o şansă pe care o avem o dată la patru ani. Credem că se merită acum să facem un efort în acest sens.

Sperăm să vină o altă guvernare de la care am cere un singur lucru: să fie integră şi să lupte cu corupţia. De restul lucrurilor ne vom ocupa și noi,jurnaliștii, și cetăţenii.

Eu îmi doresc ca aceste alegeri să aducă cu ele mai multă încredere în tineri, în specialişti care ar fi încurajaţi să rămână acasă. Îmi doresc stabilitate, astfel încât eu să-mi pot face planuri pe termen lung aici. Îmi iubesc țara și vreau să trăiesc bine acasă. 

Votează, alegerea ta contează!

Lasă un comentariu