Evenimentul zilei

Dum02172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial România EXCLUSIV EVZ. Ce a însemnat Armata Română pentru un militar veteran trecut în rezervă mai devreme din cauza unei boli căpătate în teatrul de operații / GALERIE FOTO

EXCLUSIV EVZ. Ce a însemnat Armata Română pentru un militar veteran trecut în rezervă mai devreme din cauza unei boli căpătate în teatrul de operații / GALERIE FOTO

14 Februarie 2018 - 

Un sfârșit de drum nedorit nu reprezintă decât un alt început fructuos, scrie pe site-ul amvvd.ro. Acesta este începutul de titlu al articolului care ne anunță că, militarul veteran plt. (r) Andrei Opriș a trecut în rezervă mult mai devreme decât prevede legea din cauza unei boli captate în teatrul de operații. Cu două teatre de operații, Bosnia și Irak, Andrei a suportat destul de greu vestea că va fi pensionat pe caz de boală.

 „Atunci când m-am angajat în armată, am crezut ca voi îmbătrâni frumos printre colegi și ca îmi voi purta cu mândrie ținuta militară până la final! Și acum este un final, dar nu unul dorit sau așteptat. Mă gândesc acum, că dacă muream în Bosnia sau în Irak, eram mai de folos familiei mele! Măcar primeau o pensie de urmaș, o asigurare de viață, dar Dumnezeu a vrut să mă întorc sănătos din desertul Irakului și să mă îmbolnăvesc în țară”, spune cu fața tristă militarul veteran.

Povestea care i-a schimbat viața

„În 2013 am fost diagnosticat cu scleroză multiplă remisivă, nu sunt handicapat, nici nu mă plâng (zâmbește trist), știți noi militarii nu știm să plângem!.....Știm să spunem:  „Am înțeles! Să trăiți!... Așa am spus și acum, când, conform noilor bareme medicale, nu mai sunt apt medical pentru rămânerea în activitate!”, declară plutonierul.

„Nu am percutat la ordin chiar de la început, mă simt capabil să muncesc, să am o viață normală, viața chiar începe la 38 de ani, dar nu am avut încotro! Așa că, atât am putut să rămân cadru militar. Sunt vinovat că m-am îmbolnăvit și, recunosc, sunt vinovat că îi ofer familiei mele la 38 de ani pensie medicală de handicapat, sunt vinovat că nu îi pot oferi băiatului meu de 12 ani altceva! Sunt vinovat pentru trecerea mea în rezervă!”, vorbește Opriș cu glasul gâtuit de tristețe.

Ziua în care a fost chemat pe platou pentru a ieșii în rezervă

Astăzi o zi grea, foarte grea pentru AMVVD. Cu sufletul rupt, sfărâmat în bucăți am încercat să nu ne oprim în loc și să  mergem înainte. Nu ne permitem slăbiciuni, opriri de niciun fel. Nu ne permitem decât atunci când ne e mai rău să ne sprijinim unii pe alții și, oricât de greu ne-ar fi să călcăm apăsat și să înaintăm, chiar și fără cadență, cu pași mici, mărunți dar siguri spre a realiza tot ce era pe ordinea de zi, spre a face ceea ce am promis … militarii români ai TO niciodată nu au dat înapoi, nu au bătut pasul pe loc, nu s-au  oprit din misiune, chiar și cu prețul vieții (așa cum am spus și aseară în emisiunea doamnei Monica Ghiurco de la TVR), scrie pe site-ul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir”.

Citește mai departe AICI

 

 

Lasă un comentariu