Evenimentul zilei

Lun02192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Editorial Editoriale
14 Feb 2018
Publicat în Editoriale

Eșichierul politic moldovenesc părea ușor apatic în ultima vreme, cu Dodon defilând pe culoarul de stânga prorusesc ca Vodă prin lobodă. Însă cum numai plictisitor nu poate fi Chișinăul, liniștea a fost perturbată de un trubadur de karaoke plecat în exil pe mealeagurile Rusiei. Deși aparent inofensiv și gata să se ia de gât cu oligarhii locali, Renato Usatîi este mai degrabă un alt bufon otrăvit din arsenalul Moscovei în tendința sa de nu lasă Moldova să o ia la vale din sfera sa de influență spre „tărâmurile elizee” ale Evropei.

22 Ian 2018
Publicat în Editoriale

Poimâine se împlinesc o sută de ani de la proclamarea, de către Sfatul Țării, a Independenței Republicii Democratice Moldovenești. Basarabia s-a rupt de Rusia țaristă, după mai bine de un sfert de veac de împilare. Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române (1859), nu a fost aleasă întâmplător, firește, memoria istorică fiind încă vie în sufletele intelectualilor basarabeni.  

05 Ian 2018
Publicat în Editoriale

PSRM și Dodon par panicați în anul de grație 2018. Unul care va decide viitorul Republicii Moldova, cel puțin teroretic, pe următorii patru ani. Dacă în 2017 Dodon a contat mai mult pe Facebook, decât în politica internă și externă, în 2018 acesta și sociliaștii săi simt că au pierdut valul populist pe care s-au ridicat și este posibil să obțină un eșec lamentabil.

30 Noi 2017
Publicat în Editoriale

Republica Moldova a avut parte, de la proclamarea independenței încoace, de președinți mai mult sau mai puțin șterși, „nici calzi, nici reci”, mai mult sau mai puțin lași sau oameni docili Moscovei (e drept, aceștia au fost și mai puțini în „garnitura” de conducători în stat), în privința premierilor, însă, „oferta” a fost mult mai generoasă și variată. După Druc și Muravschi, am avut un premier tâlhar, care a înfometat intelectualitatea reținându-le salariile și pensiile, după ce a investit bani publici în acțiuni la Gagzprom în folos propriu, am avut premieri docili, un fost șofer sau o fostă economistă mediocră, gata să tragă cu mitraliera în tineri, am avut și un premier ajuns la „mititica” din cauza lăcomiei… 

19 Noi 2017
Publicat în Editoriale

Dimitrie Cantermir arăta, în lucrarea sa „Creșterea și descreșterea Curții Otomane”, un principiu politic fundamental. Cel al creșterii și descreșterii politice al oricărui fenomen, având un punct de apogeu vremelnic la mijloc. Dacă în cazul lui lui Dodon și al socialiștilor din parohia sa punctul culminat al ascensiunii politice l-a reprezentat ajungerea în funcția de președinte cu toate proptelele aferente, acum lucrurile alunecă încet, dar sigur, pe partea descendentă.

Locomotiva din capul statului dă semne de oboseală vizibilă, sleită de aburii puterii, iar vagoanele trenului pro-estic stau să deraieze de pe șinele euro-asiatice.

Eșecul suferit de socialiști și Dodon în referendumul de duminică pentru demiterea primarului suspendat al Capitalei nu este doar un eveniment singular. Acesta implică intrinsec și un bun indicator pentru cota de popularitate a lui Dodon și a acoliților săi politici.

Ca un barometru, referendumul a măsurat presiunea din societatea moldovenească, gata să nu mai înghită poveștile populiste ale lui Dodon. O vorbă spune că ulciorul nu merge de două ori la apă, așa că cioburile nu îi vor aduce nicio bucurie lui Igor Dodon de data aceasta.

Ba din contra, va măsura decăderea politică a sa și a tovarășilor săi de drum, cu un an înaintea alegerilor parlamentare. De data aceasta, precampania timpurie, cu un an înainte de termen, nu a mai dat roade așa cum s-a întâmplat la prezidențiale, ci s-a întors cu efect de bumerang. Unul care a lovit cu putere moalele capului nu foarte luminat al strategilor PSRM-ului.

Populația, și așa pauperizată a R. Moldova, a dat duminică un vot de blam acțiunilor populiste de cheltuire a circa jumătate de milion de euro pe ambițiile și mofturile politice ale socialiștilor lui Dodon. Aceia care îi asigurau pe toți că vor avea grijă de banii lor ca de ochii din cap. Nici măcar votanții empatici lui Dodon din Rășcani și Botanică nu au putut salva eșecul, fapt ce arată subțirimea votanților, cel puțin din zona centrală a țării, a PSRM.

Doar un pic peste jumătate din pragul minim de prezență de 33,3%, mai precis 17,31% dintre locuitorii Chișinăului. au mers la votare. Restul și-au văzut duminică liniștiți de familie și treburile curente. Adică de micile plăceri ale vieții pe care încă nu le-au strangulat politicienii de pe Bâc.

Matematic vorbind, asta înseamnă că doar 1 din 6 chișinăuieni nici măcar nu s-au sinchisit să meargă la urne pentru PSRM și Dodon. Și nici aceia nu au votat cu toții în favoarea demiterii lui Chirtoacă. Și de ce ar fi făcut-o?

Mai mult decât atât, Dodon a suferit cea mai mare umilință chiar la secția de votare. Aproape cinematografic, Dodon a primit cea mai bună replică posibilă, atunci când a cerut un buletin în „moldovenească”: „Nu, avem doar în limba română!”, i s-a răspuns sec și usturător.

Un fel de „bea un ceai și nu te diorgăi!”, numai că de data asta cu Dodon în rol de victimă. Un moment ce ar trebui să le dea măsura eșecului lui Dodon și PSRM-ului pentru anul viitor la parlamentare, acolo unde deja se văd câștigatori. Infatuarea și arderea etapelor, de departe păcatele preferate ale lui Dodon, îi vor cânta și prohodul politic. Populismul are și el, într-un final, picioare scurte.

Cel mai important e că 70% dintre „locatarii” celor patru penitenciare de pe raza Chișinăului au mers duminică să voteze. O fi și ăsta un semn de „bun augur” în spiritul sloganului său, „Dodon are viitor”!

13 Noi 2017
Publicat în Editoriale

Republica Moldova e o țară săracă, în care, chiar dacă circa două treimi din populație locuiește la țară, cele mai multe afaceri și, respectiv, cei mai mulți bani, se fac în capitală. Primăria capitalei este considerată o „mină de aur” și râvnită ca atare de mulți nechemați. De la proclamarea Independenței încoace, multe partide și politicieni au privit cu jind primăria, de unde poți controla și avea multe beneficii economice, financiare, politice și de imagine pentru partid și pentru cel care deține frâiele.

23 Oct 2017
Publicat în Editoriale

Există o vorba care zice cam așa: boală lungă, moarte sigură! Și mai există una și mai și: câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia.  Cam în această cheie s-ar putea citi zvâcul recent al PSRM-ul lui Igor Dodon. Ambii au cășunat pe Curtea Constituțională într-un mod populist, cerând tragerea la răspundere de către o „comisie specială” a judecătorilor CC. PSRM-ul și-a trimis „războinicii” la atac, pe câmpia Armaghedonului politic de pe Bâc, împotriva „hoardei invadatoare” de români de la CC. 

21 Oct 2017
Publicat în Editoriale

Cu siguranță, întreg corpul diplomatic acreditat la Chișinău (reprezentanți ai diferitelor țări de pe cinci continente), este consternat de ceea ce se întâmplă în statul numit Republica Moldova. Probabil, și pinguinii, reprezentanți ai celui de-al șaselea continent, se întreabă-exclamă mirați:  „Ce pacoste pe capul moldovenilor, acest Dodon?!” 

17 Oct 2017
Publicat în Editoriale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit, în ședința de marți, 17 octombrie, că președintele Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când a respins pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Curtea Constituțională a fost sesizată de către premierul Pavel Filip.

22 Sep 2017
Publicat în Editoriale

Există o zicală în limba engleză care, într-o traducere aproximativă, ar însemna că „obiceiurile vechi nu dispar peste noapte”. Cam așa stau lucrurile și cu autoritățile de la Kiev în ceea ce privește decizia de eliminare treptată a școlilor cu predare în limbă de pe teritoriul său. Reforma educației prin care se pune călușul în gura minorităților nu are nici cea mai mică legătură cu sloganele frumoase despre integrarea europeană și valorile sale. Ba din contră, vine să arate încă o dată duplicitatea acestui demers. La fel ca la Chișinău, un iluzionism politic plin de materialism, dar lipsit de substanță democratică.

14 Aug 2017
Publicat în Editoriale

„Prezidentul nostru”, Igor Dodon, a comis-o din nou. El s-a arătat revoltat de implicarea americanilor în reamenajarea Bazei militare de instruire Bulboaca și a scris pe facebook că va merge luni (adică astăzi) să clarifice starea de lucruri pe poligon. În calitate de comandant suprem al forțelor armate, off course.

30 Iul 2017
Publicat în Editoriale

Situația recentă în care s-a aflat vicele Dima Rogozin a stârnit multă pasiune în presă și pe rețelele de socializare. Atât de multă încât ai fi zis că ar fi un „casus belli” pentru cel de-Al Treilea Război Mondial. Un fel de scenă comică de „scrisoare pierdută” a lui Caragiale în variantă rusească, cu Rogozin pe post de Zoe. Aflat într-un avion de linie, vajnicul războinic de Facebook și Twitter, a trebuit să facă cale întoarsă la Moscova.

20 Iun 2017
Publicat în Editoriale

Sunt deja săptămâni bune de când guvernanții, sprjiniți deja de forțele prorusești ale PSRM-ului, mimează „evropenismul”. Chiar dacă au fost de mai demult aruncate, zarurile încep să se oprească din rostogolire pentru a arăta miza partidei. Cartoforii politici se agită în spatele mesei de joc și încearcă să aranjeze ruleta în așa fel încât să le pice numerele aducătoare de bani. Din ăia mulți. Roșu sau negru, totul devine un joc de noroc bizar ce nu are nici în clin, nici în mâneca de a face cu vreo valoare democratică. Calcul este cinic, iar miza este rămânerea la putere pentru un nou ciclu electoral a actualei puteri, alături de un partid prorusesc sadea. Perdeaua de fum a reformelor europene începe să se ridice, iar măștile să cadă nonșalant.

01 Iun 2017
Publicat în Editoriale

Chiar dacă titlul acestui editorial aduce mai mult a glumă, problema este cât se poate de serioasă pentru Republica Moldova. Prezentul devine tot mai tumultuos, iar jocurile din spatele cortinei devin tot mai zgomotoase. Toate tensiunile acumulate în Republica Moldova trădează calmul de dinaintea furtunii. Avem de-a face cu o putere gata să sacrifice totul pentru a rămâne acolo sus și o opoziție pregătită să vândă țara pe bucăți numai pentru a ajunge la putere și a o stăpâni din toate frâiele puterii. Un cal de bătaie pentru stăpâni cu cravașe politice mai usturătoare ca niciodată.

Pagina 1 din 19