Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe TURCIA avertizează RUSIA să „nu se joace cu focul”

TURCIA avertizează RUSIA să „nu se joace cu focul” Recomandat

27 Noiembrie 2015 - 

Președintele turc Recep Erdogan l-a avertizat pe liderul rus Vladimir Putin „să nu se joace cu focul” după doborârea avionului. Într-un discurs televizat, Erdogan a spus că vrea să se întâlnească cu Putin „față-n față”, la reuniunea ONU pe probleme climatice de la Paris, pentru a rezolva disputa.

Vladimir Putin a refuzat, însă, pentru că Turcia nu este pregătită să-și ceară scuze pentru incidentul armat, a declarat un consilier al acestuia, citat de BBC News.

Rusia a decis să suspende aranjamentul privind eliminarea vizelor pentru Turcia, a spus ministrul rus de Externe. Tucia susține că avionul era în spațiul său aerian, când a fost luat în vizor, dar Rusia insistă că era în Siria.

„Aș vrea să mă întâlnesc cu Putin față-n față, la Paris”, a spus Erdogan. „Aș vrea să aduc discuția într-un punct rezonabil. Suntem îngrijorați de faptul că problema a escaladat”, a explicat el și a adăugat că Turcia nu vrea să-și distruga relația cu Rusia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că incidentul ar putea submina grav interesele Turciei.

„Credem că liderii turci au trecut linia a ceea ce este acceptabil”, a explicat el, la începutul unor discuții cu omologul sirian, Walid Muallem, în Moscova. El a anunțat că Rusia anulează regimul de călătorie fără viză pentru Turcia, de la 1 ianuarie 2016.

Pe de altă parte, premierul turc Ahmet Davutoglu, fost ministru de Externe, caracterizat adeseori „fața prietenească” a guvernului său, a încercat să adopte un ton conciliant, azi, într-un articol în Times.

El a declarat că doborârea avionului de către Turcia „nu a fost și nu este un act împotriva unei anumite țări”.

„În timp ce măsurile pe care le luăm pentru a ne apăra teritoriul rămân la locul lor, Turcia va lucra cu Rusia și aliații noștri pentru a calma tensiunile”, a scris Davutoglu.
Dacă Turcia și Rusia sunt dușmani, continuă eseul respectiv, câștigătoare este gruparea teroristă ISIS (Daesh).

„Este timpul să acționăm ferm împotriva Daesh”, susține Davutoglu. „Acțiunile comune, care se bazează pe punctele tari ale SUA, UE, Rusiei, Turciei și ale altora, pot și vor întoarce situația”, a continuat premierul.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu