Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe DEZASTRU UMANITAR în Irak: Jihadiștii scot crucile din biserici, iar 100 de mii de creștini au fugit doar cu hainele pe ei

DEZASTRU UMANITAR în Irak: Jihadiștii scot crucile din biserici, iar 100 de mii de creștini au fugit doar cu hainele pe ei Recomandat

07 August 2014 - 
Agerpres Agerpres

Jihadiștii care au cucerit astăzi, mai multe orașe din nordul Irakului. Aceștia au determinat refugierea a 100 mii de creștini și au scos crucile din biserici, a declarat patriarhul caldeean irakian Louis Sako, evocând ''un dezastru umanitar'', relatează AFP.

''Sunt 100.000 de strămutați creștini care au fugit doar cu hainele pe ei, unii pe jos, ducându-se în regiunea Kurdistan'', a explicat patriarhul pentru AFP la Kirkuk (nord). ''Este un dezastru umanitar. Bisericile (din orașele cucerite) sunt ocupate, crucile lor scoase'', a afirmat patriarhul, adăugând că peste 1.500 de manuscrise au fost arse. Jihadiștii au cucerit joi Qaraqosh, cel mai mare oraș creștin din Irak cu 50.000 de locuitori, și alte zone din provincia Ninive, a cărei capitală este Mosul (nord). Combatanții Statului Islamic (SI) au luat poziție în cursul nopții, după retragerea forțelor kurde, potrivit locuitorilor.

 ''Știu acum că orașele Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella și Karamlesh au fost părăsite de locuitorii lor și sunt acum sub controlul insurgenților'', a declarat pentru AFP monseniorul Joseph Thomas, arhiepiscopul caldeean de Kirkuk și Suleimaniyeh. Potrivit declarațiilor patriarhului Sako, combatanții Statului Islamic au atacat miercuri seara mai multe sate din câmpiile din Ninive, trăgând cu mortiere și cucerind mai multe dintre ele.

''Guvernul și autoritățile kurde sunt incapabile să apere poporul nostru. Trebuie ca ei să coopereze, cu sprijin internațional și cu echipament militar modern'', a adăugat patriarhul. ''Cu multă durere și tristețe, lansăm astăzi un apel către Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană și organizațiile umanitare pentru a-i ajuta pe acești oameni aflați în pericol de moarte'', a afirmat patriarhul caldeean, exprimându-și speranța că ''nu este prea târziu pentru a se evita un genocid''.

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu