Evenimentul zilei

Ma07232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Laurențiu Rebega: „NU abandonăm cauza Moldovei!”

Laurențiu Rebega: „NU abandonăm cauza Moldovei!”

13 Mai 2016 - 

Laurențiu Rebega, membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății, a declarat că  „ evoluția evenimentelor politice din Moldova stârnește îngrijorarea mediilor politice de la Bruxelles”.

În opinia lui Laurențiu Rebega, membru al Parlamentului European și vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății: „Republica Moldova trebuie să se concentreze pe relansarea de reforme credibile și menținerea stabilității economice și politice prin dialog între toate forțele politice.”
În acest sens, Laurențiu Rebega a lansat în Parlamentul European un apel la mobilizare și a solicitat Comisiei Europene propuneri concrete de implicare în aplicarea procesului de reforme din această țară.

Laurențiu Rebega a atras atenția forurilor europene responsabile că: „Moldova nu are cum să iasă din starea actuală prin forțe proprii”. Totodată, demnitarul european a făcut apel către toți actorii politici să acționeze de o manieră responsabilă: „Situația politică din Republica Moldova a creat un impediment
major în aplicarea procesului de reforme. Cu toate acestea, s-au înregistrat progrese vizibile, mai ales în privința comerțului cu UE, dar și în ceea ce privește justiția și libera circulație. E clar că NU se poate abandona cauza Moldovei, trebuie oferit un ajutor suplimentar în vederea remedierii stării actuale. În condițiile în care nu dorim  implicare directă în procesul politic intern al Moldovei, care sunt propunerile Comisiei Europene pentru a stabiliza această situație?"

Aducând problema Republicii Moldova în atenția liderilor occidentali, eurodeputatul Laurențiu Rebega a primit următorul răspuns din partea Vicepreședintelui Comisiei Europene, doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate: „Uniunea Europeană urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. În cadrul relațiilor noastre bilaterale, am încurajat în mod repetat toți actorii de la nivel național să se înscrie pe calea unui dialog și să găsească împreună o cale de urmat. Stabilizarea situației politice și punerea în aplicare a principalelor reforme ar trebui să se desfășoare în paralel, sub responsabilitatea clasei politice din Republica Moldova. Uniunea Europeană rămâne pregătită să sprijine și să însoțească țara pe calea asocierii politice și a integrării economice cu UE, care include o componentă substanțială în materie de reforme. În acest scop, asistența UE pentru Republica Moldova continuă să sprijine acțiuni specifice, cum ar fi inițiativa privind consilierii de politică de nivel înalt - un program menit să ofere consiliere strategică privind reforme în sectoare-cheie prin integrarea experților UE în instituțiile din Republica Moldova. De asemenea, la sfârșitul anului 2015, s-a lansat o evaluare inter pares a justiției și a instituțiilor anticorupție, cu obiectivul de a efectua analize, a identifica nevoile existente și a propune măsuri concrete pentru reformarea acestor sectoare esențiale."

Lasă un comentariu