Evenimentul zilei

Dum10202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe BARACK OBAMA a autorizat lovituri militare la ţintă în Irak

BARACK OBAMA a autorizat lovituri militare la ţintă în Irak

08 August 2014 - 

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi că a autorizat lovituri militare la ţintă în Irak pentru a proteja personalul american la faţa locului, informează Agerpres. De asemenea, Obama a avertizat jihadiştii Statului Islamic că vor fi vizaţi dacă avansează spre Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.

"Noi putem acţiona în mod responsabil şi prudent pentru a preveni un eventual act de genocid", a declarat Obama.

Preşedintele american a mai anunţat că a ordonat paraşutarea de alimente pentru populaţia ameninţată de înaintarea jihadiştilor.

"În cursul ultimelor zile, femei, bărbaţi şi copii au fugit din această zonă şi mii, probabil zeci de mii dintre ei, se ascund în munţi având dor haine cu ei. Ei nu au hrană şi nici apă. Ei mor de foame, copiii mor de sete. Ne confruntăm cu o situaţie în care nevinovaţi ar putea fi victimele unor violenţe teribile. Statele Unite nu-şi pot întoarce privirea", a declarat Obama.

De asemenea, preşedintele american a dat asigurări că că nu va trimite trupe la sol, la doi ani şi jumătate după retragerea soldaţilor americani din ţară.

De altfel, un responsabil american, care şi-a păstrat anonimatul, gorţele armate americane nu au procedat încă la lovituri aeriene în Irak, dar sunt pregătite după anunţul făcut de Obama.

De cealaltă parte, Holgar Hekmat, purtător de cuvânt al forţelor kurde peshmerga, a declarat că a văzut avioane de luptă americane bombardând joi ţinte ale Statului Islamic în două zone din nordul Irakului. "F-16 au intrat la început în spaţiul aerian al Irakului într-o misiune de recunoaştere şi au luat la ţintă Statul Islamic la Gwer în regiunea oraşului Sinjar", a spus aceste pentru AFP.

Joi, jihadiştii au cucerit mai multe oraşe din nordul Irakului (Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak, cu 50.000 de locuitori, şi alte zone din provincia Ninive), determinând refugierea a peste 100.000 de creştini.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu