Evenimentul zilei

Sam07112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Grădina Botanică necesită investiţii de circa 9 milioane de lei

Grădina Botanică necesită investiţii de circa 9 milioane de lei Recomandat

25 August 2014 - 

Grădina Botanică din Chişinău are nevoie de investiţii de circa 9 milioane de lei pentru a finaliza a doua etapă de construcţie prevăzută de planul iniţial. Lucrările ar presupune amenajarea intrării principale în grădină, accesul spre care este acum îngrădit de staţia terminus a rutelor de troleibuz  nr. 22 şi nr. 4. De asemenea, urmează să fie deschise mai multe laboratoare şi oranjeria.

Fondatorul şi primul director al Grădinii Botanice, academicianul Alexandru Ciubotaru, a spus, într-o conferinţă de presă, că aceste probleme ar putea fi soluţionate cu implicarea municipalităţii şi a locuitorilor capitalei. Academicianul a mai spus că este necesară şi restabilirea parcului situat vizavi de Grădina Botanică. Terenul se află în gestiunea Ministerului Culturii şi este lăsat în paragină. Propunerea mediului academic este ca teritoriul să fie reamenajat şi numit Parcul Unirii. Acesta ar putea să fie deschis în ziua în care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Alexandru Ciubotaru a adăugat că autorităţile centrale au salutat iniţiativa, dar încă nu s-a făcut nimic în acest sens.

Doctorul în biologie Ion Roşca a menţionat că, în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE, Grădina Botanică urmează să adere la conceptul de cercetare europeană şi are o importanţă esenţială în implementarea strategiei de dezvoltare durabilă. De asemenea, are un rol important şi în promovarea culturii şi turismului. Mediul academic optează pentru includerea Grădinii Botanice în coridorul turistic naţional.

Rolul de bază al Grădinii Botanice se axează pe ştiinţă şi dezvoltarea horticultură. Potrivit lui Ion Roşca, este importantă implicarea instituţiei în crearea unui centru de formare a specialiştilor şi cercetătorilor în domeniul horticol, conform standardelor europene. Pentru a atinge aceste realizări, Grădina Botanică trebuie să obţină statutul de instituţie de nivel naţional, care, la rândul său, va promova crearea a încă două grădini botanice, în oraşele Bălţi şi Cahul, acolo unde sunt deschise universităţi. Iniţiativa se discută deja de 10 ani.

Ion Roşca a mai spus că specialiştii formaţi de Grădina Botanică pot contribui la  formarea bazei ştiinţifice, la înverzirea satelor şi oraşelor din republică, dar şi la rezolvarea problemelor ecologice, prin integrarea cercetărilor teoretice cu aplicarea măsurilor de management cu rol educativ pentru a salva comunităţile individuale de specii.

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu