Evenimentul zilei

Ma05262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Rusia și SUA negociază în secret pe o insulă din Finlanda

Rusia și SUA negociază în secret pe o insulă din Finlanda Recomandat

28 August 2014 - 

MAE finlandez a anunțat că reprezentanți ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit, la sfârșitul lunii iunie, pe o insulă din Finlanda, pentru a purta convorbiri confidențiale asupra crizei din Ucraina.

Întrevederea a avut loc pe Insula Boistoe, pe coasta meridională a Finlandei. Oficialii de la Helsinki nu au furnizat niciun detaliu cu privire la participanți sau la subiectele abordate. Data exactă a reuniunii nu a fost divulgată, dar luna iunie a fost marcată de tensiuni crescânde între Rusia şi occidentali, în contextul intensificării luptelor din estul Ucrainei. Șeful diplomaţiei finlandeze, Erkki Tuomioja, a confirmat organizarea întâlnirii. „Dacă se doreşte găsirea unor soluții politice, toate aceste reuniuni informale și private sunt utile”, a explicat el.

Plan în 24 de puncte

Rusia neagă că ar fi fost vorba despre „negocieri secrete”, precizând că a fost, de fapt, o reuniune a unor experţi ruşi şi americani. „A fost vorba despre una dintre întâlnirile între instituții non-guvernamentale și universitare ruse și americane”, potrivit MAE rus. Conform presei americane, la finalul reuniunii s-a adoptat un „plan în 24 de puncte” pentru rezolvarea conflictului ucrainean.

Discuție fără rezultate

Pe de altă parte, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și cel rus, Vladimir Putin, au discutat, mai bine de două ore, marți noaptea, la Minsk, fără progrese concrete în încheierea conflictului din Ucraina. Putin a minimalizat capturarea de către ucraineni a unor soldaţi ruşi, iar Poroșenko a evocat discuții „dificile” și „câteva rezultate” insuficiente pentru a pune capăt luptelor  ce durează de peste patru luni, între rebelii proruşi şi forţele guvernamentale.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu