Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe România, rămâne fidela NATO

România, rămâne fidela NATO Recomandat

12 Februarie 2017 - 

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, 'la inițiativa acestuia din urmă', oficialul NATO exprimind apreciere față de angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare, potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES.

„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul și perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării și descurajării aliate în zona Mării Negre. Au fost salutate progresele deja obținute și a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel”, evidențiază comunicatul MAE.

Șeful diplomației române a subliniat „importanța unei abordări unitare din partea Alianței, care să asigure coerența de acțiune între dimensiunea nordică și cea sudică a flancului estic". De asemenea, Meleșcanu "a evocat angajamentul ferm al României pentru o relație transatlantică puternică, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării”.

Potrivit comunicatului menționat, a fost salutată declararea, la Varșovia, a capacității operaționale inițiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin integrarea facilității de la Deveselu, și a fost evidențiată importanța continuării acestui proces, în vederea operaționalizării depline a sistemului NATO.

„La rândul său, secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru contribuția de substanță a României la operațiile și misiunile aliate, în special în Afganistan. Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-și respecta obligațiile în calitate de stat membru NATO” se mai aspune in atul MAE.

 

Lasă un comentariu