Evenimentul zilei

Lun03302020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Cum ar putea UE să reducă dependenţa energetică de Rusia

Cum ar putea UE să reducă dependenţa energetică de Rusia

14 Aprilie 2017 - 

Israelul a semnat un acord preliminar cu Grecia, Cipru şi Italia privitor la pomparea de gaze naturale din această ţară către Europa prin cel mai lung gazoduct submarin construit vreodată.

Gazoductul se va întinde pe aproximativ 2.000 de kilometri pe fundul Mării Mediterane, ar urma să lege câmpurile gazeifere din Israel şi Cipru cu Grecia şi posibil Italia, costurile totale urmând să se ridice la 6 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.
În urma unei reuniuni din Tel Aviv dintre miniştrii energiei din Israel, Cipru, Grecia şi Italia, comisarul european pe probleme de climat şi energie Miguel Arias Cannete s-a declarat încrezător că proiectul va „întruni toate condiţiile relevante“ pentru a face un angajament financiar posibil, scrie Financial Times.
Canete a remarcat de asemenea că Ciprul şi Israelul reprezintă furnizori „de încredere“ şi că rezervele lor de gaze vor ajuta considerabil UE în ceea ce priveşte strategia de „diversificare a surselor, rutelor şi furnizorilor“. Canete a admis că noul gazoduct va ajuta la reducerea dependenţei de Rusia.
Yuval Steinitz, ministrul israelian al energiei, a declarat că un studiu iniţial arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnologic şi financiar şi că acesta va fi finalizat până în 2025.
Israel şi Cipru aveau 400-500 miliarde de metri cubi de gaze naturale disponibile pentru export, potrivit lui Steinitz. Volumul descoperit până în acest moment reprezintă doar „vârful aisbergului“, iar Israelul ar putea veni cu peste 3.000 miliarde de metri cubi de gaze la export în câţiva ani, a adăugat oficialul israelian.

Lasă un comentariu