Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Erdogan va prelua șefia partidului de guvernământ duminică, Yildirim va fi adjunctul său

Erdogan va prelua șefia partidului de guvernământ duminică, Yildirim va fi adjunctul său

18 Mai 2017 - 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va prelua conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), de guvernământ, la congresul ce va avea loc la sfârșitul săptămânii, actualul lider și prim-ministru Binali Yildirim urmând să devină adjunctul său, transmite DPA, preluând presa turcă de joi.

Conform relatărilor posturilor NTV și A Haber, Binali Yildirim va continua să joace un rol proeminent după congresul de duminică de la Ankara.
Erdogan va redeveni membru al AKP, printre ai cărui fondatori s-a aflat, dar din care a fost obligat să demisioneze în 2014 după ce a fost ales președinte al țării. Erdogan și-a păstrat însă influența asupra partidului în ultimii doi ani și jumătate.
Reforma constituțională aprobată luna trecută prin referendum a extins considerabil puterile președintelui și a eliminat obligativitatea ca acesta să nu facă parte dintr-un partid politic.
Observatori europeni au exprimat îngrijorări cu privire la standardele democratice ale referendumului, iar opoziția a acuzat fraudarea acestuia, încheiat cu un rezultat la limită în favoarea extinderii prerogativelor lui Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Turciei din 2003, anul în care a devenit prim-ministru.
După următoarele alegeri legislative vor intra în vigoare majoritatea prevederilor constituționale suplimentare, inclusiv cele care extind prerogativele prezidențiale și desființează funcția de prim-ministru. Grupuri de opoziție avertizează însă asupra erodării mecanismelor de control reciproc între instituțiile statului.

Lasă un comentariu