Evenimentul zilei

Vi11162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe CATALONIA. Carles Puigdemont solicită retragerea forțelor de ordine desfășurate de Madrid. Spania s-ar putea folosi de puterea sa constituțională pentru a suspenda autonomia. UE UE face apel la dialog

CATALONIA. Carles Puigdemont solicită retragerea forțelor de ordine desfășurate de Madrid. Spania s-ar putea folosi de puterea sa constituțională pentru a suspenda autonomia. UE UE face apel la dialog

02 Octombrie 2017 - 

Liderul executivului regional catalan, Carles Puigdemont, a cerut luni retragerea tuturor forțelor de ordine desfășurate de Madrid în Catalonia, a doua zi după violențele care au marcat desfășurarea referendumului privind autodeterminarea, interzis de Curtea Constituțională a Spaniei. Ministrul spaniol al justiției, Rafael Catala, a declarat că Spania s-ar putea folosi de puterea sa constituțională pentru a suspenda autonomia catalană , relatează AFP.

 

Într-o conferință de presă desfășurată la Barcelona, Puigdemont a apreciat că este 'indispensabilă' o mediere internațională în criza care opune Madridul și Catalonia.

''Avem nevoie de prezența unei terțe părți, care trebuie să fie internațională pentru a fi eficientă'', a declarat liderul catalan, care și-a exprimat dorința de instaurare a unui 'climat mai detensionat'.

Duminică, imaginile unei intervenții brutale a forțelor de ordine împotriva catalanilor care refuzau să părăsească centrele de vot și care manifestau au făcut înconjurul rețelelor sociale și al posturilor de televiziune. Desfășurate în masă de puterea centrală pentru a împiedica referendumul, forțele de ordine au folosit uneori bastoane și gloanțe de cauciuc.

Potrivit serviciilor medicale regionale, 893 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forțele de ordine în Catalonia în timpul zilei de duminică. Dintre acestea, patru au fost rănite grav, dar starea lor este stabilă.

La rândul său, Ministerul de Interne al Spaniei a anunțat că cel puțin 33 de polițiști au fost răniți, unii dintre ei fiind loviți cu pietre.

Spania ar putea apela la lege pentru a suspenda autonomia catalană

Spania s-ar putea folosi de puterea sa constituțională pentru a suspenda autonomia catalană dacă parlamentul regiunii va declara independența Cataloniei, a atenționat luni ministrul spaniol al justiției, Rafael Catala, în urma referendumului ilegal organizat duminică, informează Reuters și AFP. 

Potrivit articolului 155 din Constituția Spaniei, guvernul central poate suspenda puterile autonome ale regiunii din nord-estul țării.

"Există articolul 155. Vom folosi întreaga putere a legii. Obligația noastră este să rezolvăm problemele și o vom face, chiar dacă aplicarea unor măsuri ar putea produce suferință. Însă, dacă cineva își va declara independența, noi le vom spune că nu o pot face", a spus Catala într-un interviu televizat.

Liderii catalani au anunțat duminică seara târziu că 90% dintre cei care au participat la referendum, pe care Madridul l-a declarat ilegal, s-au pronunțat pentru independență și că acest lucru deschide calea pentru proclamarea unilaterală a secesiunii față de restul Spaniei.

UE face apel la dialog și denunță violența

Comisia Europeană a îndemnat luni guvernul spaniol și pe secesioniștii catalani "să treacă rapid de la confruntare la dialog" și a denunțat folosirea violenței în timpul referendumului asupra independenței Cataloniei care a avut loc duminică, informează AFP și Reuters.

"Le cerem tuturor actorilor pertinenți să treacă rapid de la confruntare la dialog", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului european Margaritas Schinas, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles. "Violența nu poate fi niciodată un instrument în politică", a adăugat el.

Cabinetul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al premierului spaniol Mariano Rajoy au fost în contact duminică, iar o convorbire telefonică este prevăzută între cei doi pentru luni după-amiaza, a precizat Schinas.

Cu toate acestea, executivul european "nu poate juca un rol în acest stadiu", într-o mediere, a precizat el, în condițiile în care secesioniștii catalani și susținătorii referendumului i-au cerut Bruxellesului să medieze situația.

Comisia Europeană "are încredere în 'leadership'-ul premierului Mariano Rajoy pentru a gestiona această procedură dificilă, în respectul absolut al Constituției spaniole și al drepturilor fundamentale ale cetățenilor care sunt stipulate acolo", a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Executivul european a subliniat de mai multe zile, de când sporeau tensiunile în jurul referendumului asupra independenței Cataloniei, că subiectul este "un dosar intern al Spaniei, care trebuie gestionat în linie cu ordinea constituțională" a țării.

El a amintit de asemenea "doctrina" Comisiei Europene: în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declară independent "se va pomeni în afara UE".

Întrebat de ce Comisia Europeană nu a făcut apel mai devreme la dialog, Margaritas Schinas a răspuns că executivul european a așteptat să aibă toate faptele la dispoziție. "Reacționăm atunci când avem toate elementele pentru a ne putea exprima", a explicat purtătorul de cuvânt.

Lasă un comentariu