Evenimentul zilei

Lun07232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Catalonia amână proclamarea independenței și vrea negocieri cu Madridul

Catalonia amână proclamarea independenței și vrea negocieri cu Madridul

11 Octombrie 2017 - 

Catalonia trebuie să devină și va fi un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a cerut Parlamentului să suspende procesul declarării independenței pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul.

Carles Puigdemont a declarat că nu dorește escaladarea tensiunilor, dimpotrivă. De asemenea, el a spus că problema catalană a devenit una europeană și a repetat ideea de dialog.

Președintele regiunii a spus că „votul de autodeterminare” nu a fost o decizie personală, ci o exprimare democratică a oamenilor Cataloniei.

El a acuzat Madridul de violențe, de abuzuri și de închiderea secțiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot și și-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”. 

„Singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoției, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzați mereu”.

„Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, ulterior, el a anunțat că a suspendat declarația de independență pentru a purta negocieri cu Madridul.

Presa internațională relatează că declararea independenţei Cataloniei ar putea determina autorităţile spaniole să reacţioneze dur. Anterior, guvernul spaniol l-a îndemnat pe preşedintele separatist al Cataloniei „să nu întreprindă nimic ireversibil”.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională, scrie digi24.ro.

 

Lasă un comentariu