Evenimentul zilei

Sam11172018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Spania la răscruce: Carles Puigdemont – da, Mariano Rajoy – ba. Și viceversa

Spania la răscruce: Carles Puigdemont – da, Mariano Rajoy – ba. Și viceversa

26 Octombrie 2017 - 

Liderul catalan Carles Puigdemont susţine că punerea sub tutelă a regiunii pe care o conduce "va lipsi poporul Cataloniei de instituţiile sale" şi va duce la o "situaţie şi mai gravă", într-o scrisoare trimisă joi Senatului, relatează AFP, conform agerpres.ro. 

"Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situaţie gravă extraordinară se va crea o situaţie extraordinară încă şi mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei", subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituţiei spaniole.

În această scrisoare de nouă pagini, el informează Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei. 

Senatul urmează să decidă vineri în şedinţă plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituţie, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum şi de a subordona poliţia, parlamentul şi media publice din Catalonia, pentru şase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune. 

În argumentaţia sa, liderul separatist catalan citează Constituţia spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul şi nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democraţie în Spania, scrie stiripesurse.ro.

El subliniază în special că Articolul 155 permite să fie date "instrucţiuni", şi nu "îndepărtarea" sau "înlocuirea" autorităţilor unei regiuni autonome. 

 

Lasă un comentariu