Evenimentul zilei

Sam11172018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Stare de incertitudine la Barcelona. Madridul reia controlul asupra Cataloniei

Stare de incertitudine la Barcelona. Madridul reia controlul asupra Cataloniei

30 Octombrie 2017 - 

Controlul Madridului asupra Cataloniei va fi testat luni, atunci când politicienii şi funcţionarii civili revin la muncă, pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independenţa regiunii, notează luni Reuters. 

Sute de mii de susţinători ai unităţii Spaniei au ieşit duminică pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstraţii ale aşa-numitei „majorităţi tăcute”, în contextul măsurilor luate de liderii politici catalani pentru independenţa regiunii din nord-estul Spaniei. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuşi, unii dintre cei mai proeminenţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui. 

Principala organizaţie neguvernamentală susţinătoare a campaniei pro-independenţă a lansat un apel la nesupunere civică şi a dat instrucţiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcţionari publici care lucrează pentru regiunea catalană. 

Duminică, publicaţia La Vanguardia a relatat că membri ai executivului catalan şi-au părăsit birourile, care acum se află sub controlul efectiv al guvernului central de la Madrid. Mai mulţi miniştri spanioli au afirmat în cursul week-end-ului că sunt convinşi că funcţionarii publici vor respecta dispoziţiile şi au reamintit că cei care nu vor face acest lucru şi-ar putea pierde locurile de muncă, relatează Agerpres.

 

Lasă un comentariu