Evenimentul zilei

Lun10222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe EUROPA se mobilizează: trupele trebuie să poată fi mai mobile, cu o Rusie tot mai „războinică”

EUROPA se mobilizează: trupele trebuie să poată fi mai mobile, cu o Rusie tot mai „războinică”

10 Noiembrie 2017 - 

Recentul exercițiul Zapad – 2017 al Rusiei în Belarus, la granița cu UE, a pus pe gânduri Bruxellesul care caută modalități tot mai rapide de mobilizare a trupelor statelor membre. La eveniment, Rusia a demonstrat că poate deplasa destul de rapid circa 100.000 de militari.

Comisia Europeană a lansat vineri o serie de consultări pentru facilitarea și accelerarea deplasării trupelor și a echipamentelor militare, în prezent împiedicată de obstacole administrative și logistice, ceea ce face Uniunea Europeană "mai vulnerabilă".

UE, care dorește să relanseze Europa Apărării, a devenit conștientă în ultimii ani de obstacolele care împiedică desfășurarea rapidă a trupelor în caz de criză la frontierele sale sau chiar pe teritoriul său. Acest scenariu este considerat mai probabil după criza ucraineană începută în 2014, Rusia fiind acuzată de sprijinirea rebelilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De asemenea, NATO a decis să abordeze această problemă și a hotărât în această săptămână să creeze un centru de comandă pentru probleme logistice.

Uniunea Europeană intenționează să coopereze strâns cu Alianța Nord-Atlantică la acest proiect major, deoarece implică o serie de administrații (vamă, transporturi etc.), de companii private, în special feroviare și maritime, și Statele Majore. După această etapă de consultări și de reflecție, Comisia Europeană dorește să prezinte un plan de acțiune celor 28 de state membre UE în luna martie, însoțit de un "calendar ambițios".

 

"Deplasarea rapidă a personalului și echipamentelor militare" în Europa "este împiedicată de bariere fizice, legale și de reglementare", a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi. Executivul european a menționat exemplul "infrastructurii care nu poate susține greutatea unui vehicul militar" sau "procedurile vamale greoaie", relatează Agerpres.

"După cum au arătat recentele exerciții militare, astfel de bariere pot duce la întârzieri, întreruperi, costuri mai mari și o mai mare vulnerabilitate" a UE, potrivit Comisiei. "De la sfârșitul războiului rece, deplasările militare în Europa, de exemplu pentru exerciții de amploare, au devenit mai frecvente. Însă, în actualul mediu de securitate, forțele europene de apărare depind de capacitatea lor de a se deplasa rapid, atât în contextul UE, cât și al NATO", a subliniat Comisia Europeană. 

Lasă un comentariu