Evenimentul zilei

Lun10222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Peste 50% dintre spanioli susțin organizarea alegerilor anticipate

Peste 50% dintre spanioli susțin organizarea alegerilor anticipate

13 Noiembrie 2017 - 

Un sondaj de opinie, publicat luni, indică că mai mult de jumătate dintre spanioli susțin organizarea alegerilor naționale anticipate, pe fondul celei mai grave crize politice din Spania din ultimele decenii.

Sondajul a fost realizat de institutul Metroscopia pentru cotidianul El Pais, în perioada 6 - 8 noiembrie, în contextul în care fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont - al cărui guvern a fost destituit de Mariano Rajoy - și-a continuat demersurile pentru independența Cataloniei dintr-un exil autoimpus în capitala Belgiei, relatează agerpres.ro.

Mandatul guvernului minoritar condus de Partidul Popular (PP) expiră în 2020, dar 55% dintre persoanele intervievate au spus că doresc organizarea de alegeri până atunci. Într-un sondaj similar organizat în octombrie proporția era de 49%.

Dacă ar avea loc alegeri în prezent, PP ar obține 26,1% din voturi, față de 26,9% în iulie.

Susținerea pentru Ciudadanos, un partid originar din Catalonia și care susține unitatea Spaniei, a urcat la 22,7%, de la 18,5% în urmă cu patru luni, ajungând la același nivel cu sprijinul electoral pentru socialiști. 

Această susținere pentru formațiunea Ciudadanos a sporit în timpul crizei catalane, care a devenit al doilea motiv de îngrijorare pentru spanioli, după șomaj.

Partidul de extremă-stânga Podemos, favorabil unui referendum negociat privind independența Cataloniei, este susținut acum de 14,7% dintre spanioli, față de 18,7% în iulie. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a impus administrarea directă asupra Cataloniei după referendumul privind independența regiunii organizat la 1 octombrie și declarat ilegal de justiția spaniolă.

Autoritățile de la Madrid au convocat alegeri în Catalonia pentru 21 decembrie.

 

Lasă un comentariu