Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Emirul Qatarului: „Nu ne temem de boicotul acestor țări și ne e de o mie de ori mai bine fără ele”

Emirul Qatarului: „Nu ne temem de boicotul acestor țări și ne e de o mie de ori mai bine fără ele”

14 Noiembrie 2017 - 

Emirul Qatarului a declarat marți că țării sale îi este „de o mie de ori mai bine fără” statele arabe care au rupt relațiile lor cu el și au impus un embargo împotriva Doha, cu cinci luni în urmă, informează AFP.

Într-un discurs susținut în fața adunării consultative numite Majlis al-Shura, șeicul Tamim ben Hamad al-Thani a declarat că executivul său a pus în aplicare planuri de urgență, în condițiile în care criza din Golf ar putea dura.

„Nu ne temem de boicotul acestor țări și ne e de o mie de ori mai bine fără ele”, a dat emirul asigurări, adăugând totodată că „este necesară vigilența”.

Tânărul emir a precizat că guvernul pe care îl conduce lucrează asupra „unui anumit număr de proiecte pentru securitatea alimentară” și "acordă o atenție specială apei'.

Iranul, Turcia și mai recent Spania au ajutat Qatarul în privința importurilor de alimente, de la declanșarea crizei din Golf. Aceasta a izbucnit la 5 iunie, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au rupt relațiile și și-au închis frontierele cu micul emirat, acuzându-l de susținerea unor grupări extremiste și de apropiere cu Iranul. Qatarul a respins aceste acuzații, afirmând că adversarii săi încearcă să aducă politica sa externă 'sub tutelă'. Criza continuă de atunci, fără perspectiva unei soluționări, în pofida tentativelor de mediere kuweitiană și americană.

Începând din 1981, Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahreinul, Omanul și Kuweitul s-au regrupat în cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG). Din cauza crizei, desfășurarea summitului anual al CCG în decembrie, în Kuweit se află sub semnul întrebării.

Șeicul Tamim a anunțat de asemenea că vor avea loc alegeri la o dată neprecizată pentru Majlis al-Shura, ai cărei 45 de membri sunt în prezent desemnați de emir, dar în prealabil ar urma să fie aprobate noi reglementări.

Qatarul, care are 2,6 milioane de locuitori, este primul exportator mondial de gaz natural lichefiat și este pe locul trei în ceea ce privește rezervele de gaz, după Iran și Rusia.

Emiratul a fost desemnat de FIFA organizator al Cupei Mondiale de Fotbal în 2022. În această privință, șeicul Tamim s-a revoltat împotriva tentativelor adversarilor Qatarului de a face să eșueze acest campionat și a declarat că marile proiecte de infrastructură continuă.

Lasă un comentariu