Evenimentul zilei

Mie01232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe VIDEO// O țară din UE vrea să spună adio gazului rusesc după 2022

VIDEO// O țară din UE vrea să spună adio gazului rusesc după 2022

08 Februarie 2018 - 

După ce în 2016 a finalizat un terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate, Polonia a făcut din diversificarea livrărilor un obiectiv strategic prin finalizarea unei conducte care să îi ofere accesul la gazul norvegian.

Media

„Nu ne diversificăm livrările pentru a putea continua cu Rusia. Este o chestiune de securitate, iar Baltic Pipe nu face parte din negocierile cu Gazprom”, a declarat Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică, relatează Agerpres.

La venirea sa la putere în anul 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a anunţat că nu va reînnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2022. Pentru a putea face acest lucru, compania de distribuţie controlată de statul polonez PGNiG a fost nevoită să relanseze un proiect privind construirea unui gazoduct care să facă legătura cu Polonia. Proiectul Baltic Pipe ar urma să fie finalizat în luna octombrie 2022.

În prezent, PGNiG primeşte 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la Gazprom, ceea ce acoperă 63% din necesarul de consum. Restul este asigurat din producţia internă (aproximativ 26%) şi importurile de LNG (11%).

Planurile autorităţilor poloneze vizează dublarea achiziţiilor de LNG din Qatar până la trei miliarde metri cubi în 2018 şi semnarea unui contract pe termen mediu pentru a putea importa gaze lichefiate din SUA. În aceste condiţii, capacitatea terminalului polonez de gaze lichefiate ar urma să se majoreze cu 50%, până la 7,3 miliarde de metri cubi pe an, după 2020. În paralel, compania poloneză PGNiG s-a angajat să asigure tranzitul a 8,78 miliarde metri cubi de gaze pe an via Baltic Pipe atunci când acest gazoduct va deveni operaţional.

Pe lângă decizia de a nu prelungi contractul cu Gazprom, autorităţile de la Varşovia se opun şi planurilor companiei ruseşti de a construi o nouă conductă prin Marea Baltică, denumită Nord Stream 2. Polonia susţine că acest proiect face ţări precum Ucraina mai vulnerabile dacă Rusia va decide să pună capăt livrărilor de gaze spre Occident via ţările de tranzit cum ar fi Ucraina sau Belarus.

 

Lasă un comentariu