Evenimentul zilei

Ma03202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Revenirea la practicile „mai vechi”. China are președinte pe viață: Congresul a votat înlăturarea limitelor mandatului prezidențial

Revenirea la practicile „mai vechi”. China are președinte pe viață: Congresul a votat înlăturarea limitelor mandatului prezidențial Recomandat

11 Martie 2018 - 

Congresul chinez a votat, duminică, pentru înlăturarea limitelor mandatului prezidențial, astfel că Xi Jinping va rămâne președinte pe viață.

Potrivit CNN, din cele 2.964 de voturi înregistrate, doar două au fost împotriva acestei schimbări, în condițiile în care era nevoie ca două treimi din sufragii să fie favorabile pentru că amendamentul adus Constituției să între în vigoare.

Similar rolului parlamentului în alte țări, Congresul este organismul cu cea mai mare putere de decizie din China.

Partidul Comunist, aflat la putere, a anunțat propunerea pe 25 februarie și nu a fost chiar bine primită de toată lumea.

Totuși, formațiunea politică a justificat necesitatea ca președintele Chinei să fie ales pe viață pentru ca acest lucru să fie în acord cu celelalte funcții deținute de șeful statului, anume liderul partidului și al armatei, ambele cu mandat nelimitat.

Până acum, Constituția chineză prevedea o limită de două mandate prezidențiale de câte cinci ani. Acesta este primul amendament constituțional adoptat în China în ultimii 14 ani.

Xi Jinping a devenit președinte în 2012 și ar fi urmat să părăsească funcția în 2023, scrie ziare.com. 

 

 

Lasă un comentariu