Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Comisia Europeană: Jucăriile şi automobilele, primele pe lista produselor periculoase detectate

Comisia Europeană: Jucăriile şi automobilele, primele pe lista produselor periculoase detectate

12 Martie 2018 - 

Comisia Europeană (CE) a prezentat luni raportul pe 2017 privind sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, conform căruia autorităţile naţionale au făcut din ce în ce mai frecvent uz de acest sistem, în cadrul căruia au fost difuzate peste 2.000 de alerte privind produse periculoase. 

Jucăriile, de exemplu foarte popularele fidget spinners, autoturismele şi motocicletele, au fost primele pe lista produselor periculoase detectate şi retrase de pe piaţă. Ca urmare a celor 2.201 alerte transmise prin sistemul de alertă rapidă, s-au întreprins aproape 4.000 de acţiuni.

În 2017, categoria „jucării” a reprezentat categoria de produse pentru care s-au înregistrat cele mai multe notificări (29%), urmată de „autovehicule” (20%) şi de „articolele de îmbrăcăminte, produsele textile şi articolele de modă” (12%). În ceea ce priveşte riscurile, în anul 2017, cel mai des notificat a fost riscul de vătămare (28%), urmat de riscul chimic (22%).

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem au provenit din afara UE. China este prima ţară de origine, însă în 2017, numărul alertelor a rămas stabil, la 53% (1.155 de alerte), la fel ca în anul precedent. Comisia continuă să coopereze strâns cu autorităţile chineze, cu care discută cazuri specifice şi pune în aplicare acţiuni, cum ar fi schimbul de bune practici. Produsele periculoase de origine europeană au făcut obiectul a 413 notificări (26%).

Multe dintre produsele periculoase care sunt notificate în cadrul sistemului de alertă rapidă sunt vândute şi prin intermediul platformelor şi pieţelor online. Pentru a răspunde acestui fenomen, Comisia stimulează cooperarea cu omologii săi internaţionali şi cu platformele online pentru a se asigura că la consumatorii din UE nu ajung produse nesigure. 

La 1 martie 2018, Comisia a emis o Recomandare cuprinzând un set de măsuri operaţionale pe care să le adopte platformele online şi statele membre pentru a întări combaterea conţinutului online ilegal, inclusiv atunci când este vorba despre produse periculoase.

 

Lasă un comentariu