Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Cutremur diplomatic: Londra expulzează 23 de diplomați ruși și rupe relațiile la nivel înalt cu Moscova

Cutremur diplomatic: Londra expulzează 23 de diplomați ruși și rupe relațiile la nivel înalt cu Moscova

14 Martie 2018 - 

Premierul britanic Theresa May a anunțat, într-un discurs ținut în parlament, că va expulza 23 de diplomați ruși. May a adăugat că este cel mai masiv val de expulzări din ultimii peste 30 de ani. May declarase luni, în față Parlamentului britanic, că „foarte probabil” Rusia este responsabilă pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a cerut Moscovei explicații până la sfârșitul zilei de marți.

Discursul premierului britanic a venit miercuri la foarte scurt timp după ce ambasadorul Moscovei la Londra a avertizat că vor există măsuri reciproce dacă Regatul Unit expulzează diplomați ruși.

„Vom pune sub sechestru active ale statului rus oriunde vom avea dovezi că ar putea fi folosite să amenințe viața sau proprietățile cetățenilor sau rezidenților britanici”, a spus premierul britanic. May a spus că vor fi anulate contactele la nivel înalt cu Rusia. 

Invitația către ministrul de externe Sergei Lavrov de a vizita Marea Britanie a fost retrasă. De asemenea, miniștrii și demnitarii din Regatul Unit nu vor merge la Cupa Mondială de fotbal de anul acesta. Theresa May a afirmat că vor fi luate și alte măsuri, care nu vor fi făcute publice.

Ea a precizat că Marea Britanie voia o relație mai bună cu Rusia. Este „tragic” că președintele Putin a acționat în acest fel. May spune că Regatul Unit nu este singur în această situație și că a discutat cu țări aliate care îl sprijină, scrie hotnews.ro.

Anterior, ministrul de externe din Marea Britanie, Boris Johnson, declarase că se ia în calcul varianta ca naționala Angliei să boicoteze Cupa Mondială din Rusia, din vara anului curent. Regatului s-au alăturat în intenții alte trei țări: Japonia, Australia și Polonia.  

 

Lasă un comentariu