Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe VIDEO// Ecouri internaționale după atacul forțelor aliate în Siria

VIDEO// Ecouri internaționale după atacul forțelor aliate în Siria

14 Aprilie 2018 - 

Turcia declară că atacul coordonat de americani asupra unor obiective din Siria este un răspuns adecvat. Iar Israelul consideră că loviturile aeriene de azi dimineață sunt un semnal important pentru Iran, Siria și gruparea libaneză Hezbollah. NATO își anunță sprijinul deplin pentru aliați. 

Media

Același sprijin de la Uniunea Europeană, care afirmă că aliații au acționat de partea dreptății, relatează TVR. Secretarul general ONU îndeamnă la reținere și la evitarea oricăror acte care ar putea înrăutăți lucrurile. Iar prin vocea ayatolahului Kamenei, Iranul, unul dintre aliații Siriei, condamnă acțiunea forțelor militare occidentale pe care o consideră o crimă împotriva Siriei.

Israelul a justificat atacurile occidentale afirmând că regimul sirian îşi continuă „acţiunile ucigaşe”. La rândul său, Turcia, inamic declarat al regimului sirian, a considerat „corespunzătoare” atacurile asupra Siriei, conform Ministerului de Externe de la Ankara.

Canada aprobă decizia forțelor aliate de a ataca asenalul chimic al Siriei, a afirmat sâmbătă premierul Justin Trudeau, citat de France Presse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține acţiunile întreprinse de forțele aliate împotriva instalaţiilor şi capacităţilor de arme chimice ale regimului sirian, transmite agenţia dpa, citată de Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Uniunea Europeană „va rămâne alături de aliaţii săi de partea justiţiei”.

„Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri”, a scris Donald Tusk pe Twitter.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la statele membre să se abţină de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a situaţiei, informează AFP, citată de Agerpres.

Rusia a anunţat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU „pentru a discuta despre acţiunile agresive ale Statelor Unite şi aliaţilor lor”.

„Rusia denunţă cu cea mai mare fermitate atacul asupra Siriei, unde militari ruşi ajută guvernul legitim să lupte împotriva terorismului”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

China „se opune folosirii forţei în relaţiile internaţionale” și face apel la o revenire „în cadrul dreptului internaţional” şi la o „soluţie politică”.

De cealaltă parte, Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, denunță în termeni duri atacurile occidentale desfăşurate împotriva Siriei.

 

Lasă un comentariu