Evenimentul zilei

Mie01232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Muntazar al-Zaydi,ziaristul care a aruncat cu pantofii în George W. Bush candidează

Muntazar al-Zaydi,ziaristul care a aruncat cu pantofii în George W. Bush candidează

06 Mai 2018 - 

Ziaristul irakian care a aruncat cu pantofii după preşedintele american George W. Bush candidează pentru un loc în parlamentul de la Bagdad, informează Agerpres.

Muntazar al-Zaydi, acum în vârstă de 39 de ani, a devenit celebru în decembrie 2008 pentru gestul său de protest. Într-o conferinţă de presă, la Bagdad, el i-a strigat preşedintelui de atunci al SUA: „Câine, ăsta e sărutul de adio din partea poporului irakian!”; Bush a reuşit să evite pantofii aruncaţi de ziarist.
Ulterior, al-Zaydi a fost condamnat la un an de închisoare pentru agresarea unui şef de stat străin aflat într-o vizită oficială în Irak. El a fost eliberat după nouă luni pentru bună purtare şi este considerat de mulţi arabi un erou.
De teama altor consecinţe, el s-a refugiat în Liban, unde trăieşte şi acum. „Nu regret fapta, dimpotrivă, regret că n-am mai avut atunci încă o pereche de pantofi”, a declarat el despre episodul memorabil în care a fost protagonist.
Muntazar al-Zaydi este pe locul 95 din 138 pe lista de candidaţi a grupării "Marşul pentru reforme", formate din susţinători ai liderului populist şiit Moqtada Sadr şi din comunişti. Potrivit AFP, şansele sale de a fi ales sunt reduse.
Obiectivul său politic este „să-i arunc în închisoare pe toţi politicienii hoţi şi să-i fac să-şi regrete faptele şi să le confisc toate bunurile”.
El susţine că detestă şi acum Statele Unite şi cere retragerea imediată din Irak a tuturor militarilor americani. La argumentul că aceştia au ajutat forţele irakiene în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, al-Zaidi a replicat: „Chiar SUA au favorizat Statul Islamic, cum puteţi spune că vor să scape de el?”

Lasă un comentariu