Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Quim Torra, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca premier al regiunii autonome spaniole

Quim Torra, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca premier al regiunii autonome spaniole

15 Mai 2018 - 

Propus de fostul lider catalan Carles Puigdemont, Quim Torra a fost ales luni cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă şi patru abţineri, după o a doua votare.

Noul premier a avut un ton conciliator faţă de oponenţii secesiunii şi faţă de guvernul central din Madrid. "Nu vrem o Catalonie uniformă, ci una unită în diversitate", a afirmat Torra.
Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independenţă au obţinut o majoritate fragilă.
După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eşuat deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.
La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.

Lasă un comentariu