Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Statele Unite justifică prin securitatea naţională taxele vamale impuse Canadei

Statele Unite justifică prin securitatea naţională taxele vamale impuse Canadei

14 Iunie 2018 - 

În plină dispută comercială şi diplomatică, Chrystia Freeland s-a întâlnit la Washington cu membri ai influentei Comisii pentru afaceri externe din Senatul american, ai cărei preşedinţi, atât cel democrat cât şi cel republican, au denunţat deschis măsurile preşedintelui american la adresa vechilor aliaţi precum Canada şi UE.

Argumentul securităţii naţionale, care i-a permis preşedintelui american să impună direct taxe vamale asupra oţelului şi aluminiului fără a trece decizia prin Congres, este "total absurd", a declarat şefa diplomaţiei canadiene în faţa jurnaliştilor.
"SUA trebuie să-şi retragă aceste taxe ilegale şi injuste pentru Canada şi aliaţii săi", a adăugat ea după o reuniune care a durat aproape o oră cu majoritatea membrilor comisiei. "Credem cu adevărat că în final bunul simţ va avea câştig de cauză", a mai spus ea.
Foarte critic la adresa lui Donald Trump în legătură cu aceste taxe vamale, senatorul republican care prezidează comisia, Bob Corker, şi-a exprimat regretul că preşedinţia americană a "deteriorat" anumite relaţii externe. "Nu cunosc niciun senator de partea republicană care să nu-şi fi exprimat îngrijorarea în faţa preşedintelui" cu privire la subiect, a declarat Corker.
Furtuna internaţională declanşată de taxele vamale americane intervine în condiţiile în care Washingtonul, Ottawa şi Mexicul sunt angajate de luni bune într-o renegociere, dorită de preşedintele Donald Trump, a Acordului de liber schimb nord-american.
Cu privire la acest subiect, Chrystia Freeland a declarat că va avea o întrevedere cu reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, cu care s-a mai întâlnit în câteva rânduri.

Lasă un comentariu